Meny Lukk

“Bones & All”- Love at first bite


Luca Guadagnino har blitt et navn mange film entusiaster verden over har fått et nært forhold til. Hans første store hit var det kritikerroste romantiske dramaet “Call Me By Your Name” som kan bare beskrives som en av de mest intime og emosjonelle filmene fra de siste 10 årene. “Suspiria” ble hans neste hit, en remake som drar en helt ny historie ut fra en gammel skrekk klassiker. Det spiller ingen rolle om du foretrekker det intime og romantiske, eller om du foretrekker den voldelige skrekken, for i Guadagninos nye film får du begge deler.

Bones & All er en coming of age film som blander romantikk og skrekk når vi blir introdusert til unge Maren (Taylor Russell). Maren blir isolert og overbeskyttet av sin Far uten å vite helt hvorfor. Sannheten skal nå komme brått frem når hun sniker seg ut for å treffe venner fra skolen. Ut av ren impuls biter Maren fingeren av sin venn og alt faller nå over Maren. Hun er kannibal! Når hun blir forlatt av sin far er hun nå tvunget til å finne sin egen veg her i verden, og denne vegen fører henne til andre kannibaler som hennes fremtidige kjæreste Lee (Timothée Chalamet). I motsetning til Lee så vil det vise seg at de også finnes kannibaler som ikke er spesielt hyggelige. Maren må nå bestemme seg for hvem hun vil være i verden, noe som ikke er enkelt for et menneske som må spise andre mennesker for å overleve.

Manuset til Bones & All er en adapsjon av Camille DeAngelis novellen med samme navn, og her må de sies at dette er en ufattelig spesiell historie. De er veldig mange her i verden som kjenner til hvordan det er å være annerledes i en ung alder for så å prøve å finne en plass man hører til her på jorden. i Bones & All er det kannibalisme som gjør hovedkarakteren annerledes. Maren må spise andre mennesker for å ikke sulte, og hvordan finner man et miljø man hører hjemme med denne kondisjonen? Hun finner sin partner Lee, men det stopper ikke der. Sammen må de finne en måte å leve som kannibaler, og det er her neste del av historien kommer frem.

Som med mennesker vil vi alltid gjøre vårt beste for å verne om andre og vi har blitt lært at man skal ikke skade andre under noen omstendigheter. Dette blir en enorm utfordring når man er kannibal. Maren må ha menneskekjøtt, men hun vil helst ikke drepe noen. Skal hun kun gå etter gamle og syke? Har hun retten til å velge hvem som får fortsette livet og hvem som skal bli middag? Eller er et menneskeliv verdt like mye uansett væremåte og fysisk tilstand? Maren går så lenge hun kan, men før eller siden må noen dø. Dette er et vidunderlig syn på kannibalisme som gjør Bones & All til den mest menneskelige kannibal filmen jeg har sett.

Når det blir laget film om å drepe og spise andre mennesker så må det selvfølgelig bli litt grotesk, og Bones & All er nettopp dette. Luca Guadagninos forsøk på body-horror i filmen er blant de beste og mest realistiske forsøkene innenfor sjangeren. Gjennom filmen kommer det opp en rekke voldelige scener som vil gjøre selv den mest erfarne skrekkfilm fan ubekvem. Med et enormt realistisk design innen både lyd og mise-en-scene blir denne filmen veldig skremmende. Personlig har jeg aldri vitnet kannibalisme i mitt liv, men jeg er 100 prosent sikker på at det er slik det hadde sett og hørt ut. Bones & All er virkelig slik som tittelen beskriver.

Før jeg runder av må jeg snakke om filmens skuespill, for her vitner jeg opptredener som står blant årets beste. Timothée Chalamet har lenge vert en av mine favoritter men hans opptreden som Lee kan være hans beste så langt. Chalamets intimitet, presisjon og sjarm er så sterk at det er nærmest umulig å ikke bli betatt av karakteren, og med tanke på at Lee ikke er en spesielt hyggelig karakter så blir Chalamet enda mere imponerende. Taylor Russel er også veldig sterk i Bones & All. Hun stiller med den perfekte representajonen av en forlatt tenåring uten et sted de hører hjemme. Mark Rylance er også super ekkel og Michael Stuhlbarg er nesten ugjenkjennelig.

Det er veldig sjeldent jeg beskriver en film som perfekt, men når det kommer til Bones & All så må jeg bare gjøre det. Hver eneste scene er utrolig og hver eneste lille detalj har en betydning. Det er veldig mange deler av filmen jeg kunne skrevet om, den vakre filmatisering, den sylskarpe klippingen eller den rørende musikken for eksempel, men skulle jeg snakket om alt det utrolige med filmen så hadde jeg måtte sitte ved tastaturet til over nyttår. Jeg kan ikke anbefale filmen nokk, og visst du er ute etter en film som er like ekkel som den er rørende og romantisk så er Luca Guadagnino sin Bones & All en film du bør dra for å se på kino.

"Bones & All" regissert av Luca Guadagnino. Spilletid: 2 timer og 11 minutter. Skuespillere: Taylor Russel, Timotée Chalamet, Mark Rylance, Michael Stuhlbarg, Chlöe Sevigny. Aldersgrense 15 år

Relaterte innlegg