Meny Lukk

Brødrene Johansen – Familiekjær dokumentar


Bygda Kråkrøhamn er å finne på en øy langt mot nord. Familien Johansen er blant de 25 innbyggerne som er igjen der. De fem Johansen-brødrene bor under samme tak med foreldrene på en gård. Alle fem er godt voksne, single og har knapt vært utenfor bygda. Gjennom en innspillingsperiode på nesten 10 år, følger vi spesielt to av disse. Han ene vil ikke ha særlig til forandring, og er bestevenn med en dobbelt så gammel pensjonist fra bygda. Han andre savner ei å dele livet med, og tyr til nettdating.

Denne dokumentaren gir et innblikk i et annerledes liv, for folk flest. Filmen gir assosiasjoner til Der ingen skulle tru at nokon kunne bu. Det er en enkel og ganske stillestående film, som lot meg fascineres av familiens hverdag. Alle er godt voksne, men lever sammen som en småbarnsfamilie. Mor lager middag til alle, og passer på at guttene deler. Jeg fikk sympati for familien, og overrasket meg selv da jeg tok til tårene på et tidspunkt. Det var noe med deres mangel på evne til å reagere eller uttrykke seg, som sjokkerte meg. Det virket som mottoet til hele gjengen var ‘jaja, sånt skjer’. 

Det er noe koselig over filmen, og den føltes litt som å være på besøk hos besteforeldre. Scenografien er ultranorsk, og vi får noen episke droneskudd av naturen rundt gården. Musikken underbygger den norske og bygdelige følelsen.  

Familien virket ikke helt komfortable foran kamera. Det var flere tilfeller av klein øyekontakt med kamera, og litt kunstige samtaler. Jeg vet ikke om dette kunne vært unngått, eller om det rett og slett er personlighetene deres. Kameradamens rolle i filmen forvirret meg litt. Det virker som det er forsøkt å gjøre kamera til en flue på veggen, men at dette er noe de ikke helt har klart å holde seg til. Til tider bryter kameradamen inn i samtaler mellom familien, og stiller spørsmål som gir en påtrykkende intervju-følelse. I to av klippene skal hun plutselig foran kameraet, og ber en av brødrene om å filme henne, noe som virket unaturlig.

Filmens hovedtema er fraflytting i distriktene, og hvordan dette påvirker enkeltindivider. I løpet av 10 år ser vi hvordan bygdas befolkning dør ut. Jeg synes dette var en kort og god dokumentar, om en fremmed hverdag. 

Brødrene Johansen. Regi: Trude Ottersen Med: Jan Ivar Johansen, Idar Johansen, Kjellrun Johansen Land: Norge Aldersgrense: 12 Språk: Norsk Spilletid: 1t 22m. På kino: 05.mai 2023

Relaterte innlegg