”Bye Bye Germany” – Et fascinerende plot, en simpel film

Filmen åpner med et sympatisjokk. Det første jeg får se er en hund som mangler det ene beinet, og jeg kjenner jeg får en klump i halsen. Hallo hvem ville gjort noe slikt mot en så fantastisk hund? Deretter popper det en klar tekst opp med følgende: ”Dette er basert på en sann historie, og det som ikke er sant stemmer likevel.” Allerede her faller jeg litt av vognen.

Da filmen omhandler livet for jøder i de amerikanske flyktningleirene rett etter Holocaust gikk jeg ut ifra at filmen kom til å ha en dyster undertone, men her tok jeg sannelig feil. Det virker ikke som om filmskaper Sam Garbarski helt har bestemt seg for hvilken sjanger han ønsker, for denne filmen tar virkelig for seg alt mulig. Det går fra krigsfilm til romantisk komedie til drama og til en typisk western-film som Clint Eastwood kunne ha skapt. Scenene samsvarer ikke og gir meg lite annet enn forvirrelse. Filmen rett og slett føles ukomplett.

Musikken ga derimot en kjent fransk følelse, noe som ikke helt hørte hjemme i denne tyske etterkrigstiden. Hensikten var nok å bruke det som virkemiddel for å skape mer humor i filmen, men det fungerte dessverre ikke godt nok. Det jeg vil presisere som veldig godt er kamerabruket. Enkelte scener er filmet så godt med så gode vinkler at det nesten får meg til å tro at det er en bra film. Også skuespillerne imponerte med sine gode skildringer av hvordan livet etter en konsentrasjonsleir er med alt det innebærer; et nytt liv og frykten for hva de allerede har opplevd. Spesielt Moritz Bleibtreu (David Bermann) og Antje Traue (Special Agent Sara Simon) gjør det beste de klarer ut ifra den håpløse og meget forutsigbare kjærlighetshistorien de får tildelt, noe som redder inn noe av historien.

Bye Bye Germany hadde et stort potensiale med et eksepsjonelt unikt plot, men på veien ser det ut som om den glemte hva som egentlig skulle bli sagt. Likevel ender filmen godt, men ikke se den med mindre du ikke har andre filmer å se. For det har du. Det lover jeg deg.

Bye Bye Germany - regissert av Sam Garbarski; skrevet av Michael Bermann og Sam Garbarski; med Moritz Bleibtreu og Antje Traue; Lengde: 1 t. 42 min. Land: Tyskland Aldersgrense: 9 år.