Meny Lukk

“Destroyer” – En ugjenkjennelig, beinhard Kidman

Destroyer følger detektiv Erin Bell spilt av en nesten ugjenkjennelig Nicole Kidman, som en rasende, sliten og kompromissløs kvinne.

Når et uidentifisert lik blir funnet med fargelagte dollarsedler rundt seg får hun straks en mistanke om hvem gjerningsmannen er, og tar saken i egne hender. Et tiår tidligere hadde hun og arbeidskollegaen Chris (Sebastian Stan) vært undercover hos en kriminell gjeng i California-ørkenen, ledet av sjef Silas (Toby Kebbell). Når det viser seg at det muligens er Silas som er tilbake og som står bak det bestialske drapet må Bell se tilbake på sin trøblende fortid for å komme til bunns i mysteriet, samt få en indre fred. Jo mer filmen utvikler seg blir det klart at selve etterforskningen i filmen ikke bare er om mordgåten, men også en etterforskning av selve karakteren Erin Bell, og hennes liv.

Destroyer er et beinhardt krimdrama som tørr å gå noen mørke steder. Kidman stjeler helt klart showet men filmen har også et ellers sterkt galleri med dyktige skuespillere som Sebastian Stan, Toby Kebbell og Scoot McNairy. Sammen med sminkørene og den solide regien av Karyn Kusama, har Nicole Kidman formet en karakter helt ulik noe hun har gjort før. Det er forfriskende å se en så anerkjent og gjenkjennelig skuespillerinne i et mindre karakterstudie av en film. I tillegg til å være en dame med bein i nesa har hun også en datter, som fungerer som filmens mer såre og emosjonelle kjerne.

Filmen benytter seg av mange tilbakeblikk, hvor vi blir kjent med en yngre Erin Bell, og resten av banden. Dessverre er det i tilbakeblikkene vi hovedsakelig møter filmens antagonist, og selve nerven i filmen blir svekket som et resultat av det. Dette er synd fordi Kusama har tidligere bevisst at hun er solid innenfor dette feltet, med filmer som The Invitation og Girlfight.

Filmen er også noe uoversiktlig å se på. Dette kan godt ha vært intensjonen, men som seer er det viktig at man får et godt innblikk i hva man ser på. Filmen har veldig mange nærbilder og særdeles få etableringsbilder, som for meg, ble rotete. Jeg skjønner hensikten, men utførelsen funket ikke helt. Også noen skuddvekslinger er heller uengasjerende på grunn av «shaky-cam» og musikk som hørtes ut som det var tatt i fra en royalty-free musikknettside. Heldigvis er selve historien gripende nok, og hvert sekund Kidman er på skjermen er selve rollen hun spiller troverdig.

Gode skuespillerprestasjoner krydrer denne ellers gjennomsnittlige krimfilmen. Den er god underholdning dersom man ønsker å drepe noen timer på en regnfylt dag, men cinematisk er den ikke. Kanskje for spesielt interesserte av sjangeren.

Destroyer – regissert av Karyn Kusama; skrevet Phil Hay og Matt Manfredi med; Nicole Kidman, Toby Kebbell, Sebastian Stan, Scoot McNairy, Jade Pettyjohn. Spilletid: 2t Land: USA. Premiere: 25.01.19. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg