Meny Lukk

Det grønne håp

Den grønne sykkelen – Regi: Haifaa Al-Mansour – Highlook Communications Group / Razor Film Produktion GmbH / Rotana Film Production – 1 t. 37 min.

WEK_Wadjda_0913

Vel, her er den endelig. Saudi-Arabias første helaftens spillefilm, som overraskende nok er regissert av en kvinne. I tillegg har vi det faktum at filmens tema nettopp er kvinners rettigheter. Filmen handler om den elleve år gamle jenta Wadjda. Hennes aller høyeste ønske er å eie og bruke en sykkel, noe som er totalt uakseptabelt i det strengt mannsdominerte Saudi-Arabia. Wadjda bestemmer seg for å melde seg på en koran-resitasjonskonkurranse på grunn av pengepremien på tusen riyal, slik at hun kan få nok penger til å kjøpe sykkelen. Samtidig prøver Wadjdas mor å overbevise sin mann om at han ikke trenger en kone nummer to, og blir oppgitt hver gang Wadjda nevner sykkelen.

Den grønne sykkelen er først og fremst en veldig interessant film, spesielt på grunn av det innblikket vi får i det saudiarabiske samfunnet. Vi i vesten har oftest sett ned på de fundamentalistiske landene og har oftest skåret alle over én kam som eventuelle selvmordsbombere. I filmen spøker til og med karakterene med stereotypene, som for eksempel når Wadjda later som hun er en selvmordsbomber. Det er jo også et faktum at det er påbudt for kvinner å gå med heldekkende plagg, og da får vi også en tendens til å se på dem som undertrykte indvider som går med burka hele dagen og har ingenting de skulle ha sagt.

Men under burkaen og i hjemmet ser vi kvinner som ikke skiller seg spesielt fra kvinner i andre land. I hjemmet kler de seg veldig vestlig, og er opptatt av ting som mote, utseende og Justin Bieber. Det er for eksempel et stort sjokk hvor godt rektoren på Wadjdas jenteskole tar seg ut, samtidig som hun er så bundet av tradisjonelle idealer. Det er en stor kontrast med den nonnen vi ville forventa, hadde dette vært en kristen skole.

Filmen inneholder en god del dype karaktererskildringer, som på ingen måte er stigmatiserende. Vi skjønner godt alle karakterenes motiver og tankegang, og vet at det er på grunn av gamle ideer og tradisjoner det er slik. Det er for det meste kvinner som tar avgjørelser i denne filmen, og det er moren og rektoren som prøver å få Wadjda på bedre tanker, ikke menn. Uansett kjenner vi oss ganske godt igjen i mange av de forskjellige karakterene som aldri fremstår som direkte truende, spesielt ikke mennene. Det er kvinnenes påstander om menn som er det som skremmer oss.

Wadjda er en flott og livlig karakter som alle kvinner kan identifisere seg med, fordi hun rett og slett vil ha den samme gleden som gutter får av å sykle, og at hun til og med blir en ekspert på de gamle verdiene, det som i utgangspunktet er hinderet for henne, men som istedenfor gir henne det motsatte av hva verdiene sier.

Den grønne sykkelen er et bra gjennomført samfunnsdrama fra en av de mest utenkelige steder, som unngår den brutale stereotypien og viser at problemene i samfunnet er vanskelige å bli kvitt. En bra historie som handler om mer enn bare en sykkel. 

Relaterte innlegg