Meny Lukk

“De dødes tjern” – Forutsigbar

[usr 2]

Ramaskrik 2019 åpnet i går med den nye adapsjonen av André Bjerkes De Dødes Tjern fra 1942.

Lillian og Bjørn er tvillinger, og etter en sommer på hytta forteller Lillian til Bjørn at hun skal reise vekk. Ett år senere møter vi Lillian igjen, som nå er på vei opp til hytta med en vennegjeng for å si farvel til stedet, siden hun ønsker å selge det. Vi får vite at i løpet av året som har gått har Bjørn forsvunnet sporløst, og etter utallige leteaksjoner måtte de til slutt gi opp. Rare ting begynner å skje på hytta, og stemningen i vennegjengen surner når alle peker fingre på hverandre.

Nini Bull Robsahm, fortalte oss i går at hun ser egentlig ikke på filmen som en skrekkfilm, men mer en psykologisk thriller. Likevel bruker hun en rekke typisk norske skrekkfilmtroper, som føles oppbrukt og ekstremt forutsigbare. Den sterke forutsigbarheten fører blant annet til at filmen blir ganske kjedelig, og veldig lite skummel. I tillegg så har hun valgt å caste komiker Jakob Andersen Schøyen som en av hovedkarakterene, og selv om han gjør en helt ok jobb, har hun tildelt rollen hans en rekke komiske linjer som bryter opp stemningen som hun prøver å skape. Dette føles rotete, og mer som en moderne parodi av en klassiker enn en nytenkende skummel versjon.

Det eneste vi kunne være enige om at var bra, var kinematografien, og Iben Akerlies prestasjon. Hun var uttrykksfull og stjal fokuset i alle scenene hun var med i. Jentene i filmen kan muligens få litt mer oppmerksomhet enn gutta, da de har latt BH-en ligge hjemme og alltid går i veldig korte shortser eller kjoler, så dette er jo “spennende” og “nytenkende” kostymer i en skrekkfilm.

Hvis du skal se denne på kino i høst, ikke forvent å se en remake eller ren adapsjon av boka, Nini Bull Robsahm sier selv at hun har beveget seg langt vekk fra den originale boka for å lage en egen spennende historie. Der synes jeg nok at hun vandret litt for langt ut i dypet.

De dødes tjern – Regissert av Nini Bull Robsahm; med  Iben Akerlie og Jakob Andersen Schøyen. Spilletid 1. 34m. Land: Norge. Premiere: 01.11.19.

Relaterte innlegg