Meny Lukk

«Dødsårsak: Ukjent» – Ensidig, men viktig

For litt over 11 år siden ble Renate Hoel funnet død på rommet sitt. Hun var schizofren, og gikk på antipsykotika. Dette var heller ikke første gang hun bodde på psykiatrisk avdeling på grunn av diagnosen sin. Familien ble varslet om dødsfallet, men dødsårsaken ble beskrevet som ukjent. Dagen etter dødsfallet plukker søsteren, Anniken Hoel, opp videokameraet, og begynner å filme. Dette viser seg å være begynnelsen på en dokumentar, der dødsfall knyttet til antipsykotika-behandling blir grundig etterforsket.

Anniken Hoel er sikker på at medisinene til Renate var grunnen til dødsfallet. Etter at hun finner ut at det kan være snakk om 2500 dødsfall i Norge, knyttet til pasienter under behandling med antipsykotika, reiser Anniken til USA for å snakke med “de ansvarlige”: Legemiddelindustrien. Burde det være slik at de som står bak for eksempel Prozac, virker mer opptatt av milliardene av kroner de tjener, når det kan stå menneskeliv på spill?

Jeg leser sjelden bivirkningene av eventuelle medikamenter jeg går på. Hvis jeg hadde gjort det, ville jeg uansett ikke blitt spesielt bekymret om “plutselig dødsfall” sto på listen. Det er sånt som de blir tvunget til å skrive, er det lett å tenke. Dette gjelder ikke meg, det er for personer med spesielle diagnoser eller lignende. Etter å ha sett denne dokumentaren, vil jeg kanskje undersøke alle resepter litt nærmere. Anniken gjør en god jobb med å fremme et viktig tema, og gransker en legemiddelindustri som i aller høyeste grad trenger å bli gransket. Likevel blir «den onde» industrien litt for ensidig presentert. De blir stemplet som onde fra første sekund, og slik fortsetter det resten av filmen. Hun har nok et poeng, og det er forståelig at en dokumentar med utgangspunkt i ens søster død blir litt ensidig, men når man skal drive med gravende journalistikk, må man belyse saken fra et objektivt ståsted.

Anniken Hoel skal ha mye kredibilitet for å lage en dokumentar om et tema som blir veldig personlig for henne, men det som kunne ha blitt tiårets dokumentar, ender opp med å bli enda en OK film, med et enormt potensiale. Samtidig er det en dokumentar man trenger å se, til tross for noen problemer her og der. Med så mange dødsfall knyttet til antipsykotika, og for så vidt andre legemidler, har vi kanskje godt av å se en helt OK dokumentar om temaet uansett.

Dødsårsak: Ukjent - Regissert av Anniken Hoel, skrevet av Anniken Hoel og Andrew Grant; Med Anniken Hoel; Nasjonalitet: Norge. Lengde: 1 t. 28 min. Premiere: 24.03.17

 

Relaterte innlegg