Meny Lukk

“Første Mann” – Forhistorisk fotballglede

Aardman Animations, studioet bak Wallace & Gromit-filmene, Flukten fra Hønsegården og Sauen Shaun, er tilbake med nok en plastelinaanimert langfilm. Denne gangen er vi i steinalderen, hvor vi møter huleboeren Døgg og stammen hans.

Mye av styrken til Aardman, med Nick Park i spissen, har alltid ligget i ganske sprøe, på grensa til absurde premisser. Britisk nøkternhet satt i kontrast til fantasifulle fortellinger. Også denne gangen er historien ganske så funny i seg selv: Den primitive steinalderstammen lever i fred og ro i en forhistorisk dal, hovedsakelig av å jakte kaniner. En dag dukker plutselig mennesker fra bronsealderen opp, ridende på gigantiske mammuter kledd som stridsvogner, og Doug og gjengen blir brutalt kastet ut fra den frodige dalen av den onde Lord Behn.

Heldigvis for våre helter er fotball nærmest for en hellig sport å regne i bronsealderen, og de får muligheten til å vinne tilbake dalen sin derom de slår favorittene Real Bronzio på hjemmebane. Resten av filmen er ganske tradisjonell – med treningsmontasjer, samhold og spilleglede forsøker huleboerne å vinne tilbake sitt hjem fra den grådig Behn.

Og dette er og blir det største jeg har å utsette på Første Mann: Den utprega britiske tonen som har preget Aardmans tidligere filmer viker for en mye streitere Hollywood-form. Mye av det kule med Flukten fra Hønnsegården og alt med Wallace & Gromit er jo at det skiller seg fra all annen animasjon i samme klasse. Møkkete detaljrikdom, andre historier, og det litt ubestemmelige britiske preget.

Når dette er sagt, så er det en hel masse godt å si om Første Mann, gamle kunster er ikke glemt. Et kjapt blikk på filmplakaten eller traileren avslører at de karakteristiske karaktermodellene med rare hoder og overbitt fortsatt er med, og det samme gjelder også de møysommelig detaljerte animasjonene. Om det er et zebra-skinn som fungerer som fotgjengerovergang, et morsomt butikkskilt som synes i et par sekunder, eller fingeravtrykk på et plastelinahode – det er alltid noe å feste øynene ved og fryde seg over.

Alt i alt er det halvannen time med grei underholdning og førsteklasses håndverk. Fotballglede, visuell og språklig humor, og futt og fart vil nok tilfredstille de unge lovende, og alle med litt lenge fartstid i livet vil nok også kose seg. Selv om filmen føles mye mer velkjent og ufarlig i form enn Aardmans tidligere verker, er Første Mann morsom hele veien, og ikke minst en maktdemonstrasjon i praktisk animasjon.

Første Mann (Originaltittel: Early Man) - Regissert av Nick Park, skrevet av John O'Farrel og Mark Burton, norske stemmer; Gaute Skjegstad, Simen Sand, Anne Bolette Steng Eng. Lengde: 1 t 28 min. Nasjonalitet: England. Premiere: 02.03.18.

 

Relaterte innlegg