Meny Lukk

“Gjengangere” – ft. Henrik Ibsen

Leon Bashir er endelig tilbake med det som kanskje kan sies å være hans viktigste film så langt. I 2016 ble det fortalt gjennom et intervju med VG at Bashir i 2011 ble dømt for grov vold, og i 2014 rømte han fra fengselet i Trøgstad etter to uker. Hans personlige historie er noe av inspirasjonen til filmen. Det er dermed ikke sagt at filmen er basert på hans liv. Med Gjengangere ønsker han å forhindre ungdomskriminalitet.

Gjengangere handler i hovedsak om livet bak murene i Oslo. Fra starten av filmen blir vi kjent med Josef, en tøff og uredd mann, spilt av Leon Bashir selv. Vi blir med han inn i fengselet der vi møter flere av de innsatte og fengselsbetjenten. I fengselet er stort sett alle de innsatte delt inn i grupper basert på etnisitet. Josef er en av de få som ikke bryr seg om gruppene. Fokuset hans er på noe annet.

Det er tydelig at livet i fengselet ikke er lett for de “ferske”, og Josef føler straks et ansvar for en av de nye ungguttene. Filmen skaper følelser av sympati, og det kan godt hende du får tårevåte øyne. Gjengangere er rørende og inspirerende både i form av budskap og formidlingsevne. I tillegg er musikken svært passende til situasjonen og filmens stemning.

Selv om jeg synes historien er god og konseptet er bra, mener jeg likevel at skuespillerprestasjonene mangler. Dette gjelder så klart ikke alle skuespillerne i filmen, men det er noen plasser det mangler litt troverdighet og dialogene virker mekanisk. Et av unntakene er Kim Sørensen som viser en god prestasjon i rollen som “Lille Hitler”. Man blir nesten overrasket av at det går an å spille så grusom.

Noe av det interessante med filmen er dens tittel og bruken av allusjon. Gjengangere er en av Henrik Ibsens mest kjente verker. Og selv om Josef har en personlig tilknytning til Henrik Ibsen igjennom filmen, ser vi også en likhet mellom Ibsens og Bashirs Gjengangere. På hvilken måte kan jeg ikke si uten å ødelegge noen deler av filmen.

Etter alle disse personlige meningene spør du deg vel om filmen er verdt å se. Ja! Den er verdt hver krone. Og selv om noe av skuespillerprestasjonene mangler, veier filmens rørende historie og gode formidlingsevne opp for dette. Bashir har gjort et steg i riktig retning og motivasjonen hans for å gjennomføre denne filmen er beundringsverdig. PS: husk lommetørkle hvis du er en person som lett får sympati for andre.


Gjengangere - Regissert av Leon Bashir; skrevet av Leon Bashir; med Leon Bashir, Lene Nystrøm, Kim Sørensen, Farakh Abbas, Selem Zina, Lars Arentz Hansen, Rune Temte . Spilletid: 1 t. 35 min. Land: Norge. Premiere: 27. oktober 2017

Relaterte innlegg