Meny Lukk

Godt gjensyn med Flåklypa

Solan og Ludvig: Jul i Flåklypa – Regi: Rasmus A. Sivertsen – Maipo Film – 1 t. 16 min.

Et av mine tidligste filmminner er Flåklypa Grand Prix (1975). At denne filmen i tillegg er Norges mest populære kinofilm, med godt og vel 5,5 millioner solgte billetter sier litt om hva slags forventinger man har når det nå kommer en ny film fra Flåklypa.

Jeg kan med en gang si at man bør prøve å unngå å sammenligne denne med Flåklypa Grand Prix. Jul i Flåklypa er, heldigvis, en film som klarer å stå på egne bein uten problemer. Jeg kunne ikke unngå å bli sjarmert eller more meg med karakterene, humoren og animasjonen.

Julen nærmer seg i Flåklypa, men snøen ser ut til å ha bestemt seg for å ikke komme i år. Dette bekymrer redaktør i Flåklypa Tidene, Frimand Pløsen, som har lovet snø til jul på forsidene av avisen. I desperasjon går han til Reodor Felgen og ber ham om å finne opp en snømaskin. Ting går selvfølgelig galt, og det blir opp til Solan, Ludvig og Reodor å redde Flåklypa, og jula!

Historien i seg selv er kanskje ikke så avansert eller nyskapende, vi har sett lignende før, men det er rollefigurene som gjør hele fortellingen verdt å se igjen. For hvordan kan man unngå å kose seg med disse flotte parodiene på norske bygdestereotyper utmerket adaptert fra Kjell Aukrusts originale verk. Solan er like rappkjeftet og lystløgner som vi husker ham, Ludvig er stadig like bekymret og Reodor er fremdeles den rolige, stille sykkelreparatøren han alltid har vært. Når man i tillegg plusser på et mindre galleri av andre personligheter fra Flåklypa, har man gjort det greit.

Jul i Flåklypa er en såkalt ”stop motion”-film – animert med dukker, en kunst man ser stadig mindre av for tiden. Jeg synes ikke at animasjonen helt lever opp til Caprinos mesterverk, men så sa jeg også innledningsvis at man ikke burde sammenligne de to filmene. Faktum er at om man greier å la seg oppsluke av universet burde ikke det være et problem.

Solan & Ludvig: Jul i Flåklypa er en film som passer for store og små. Kjell Aukrusts figurer er tatt godt vare på, og blir videreført til en ny generasjon.

Relaterte innlegg