Meny Lukk

«Gråtass redder gården» – Ja, han gjør jo det

Gråtass har vært en del av den norske kollektive bevisstheten siden slutten av nittitallet, og franchisen er en av de mer vellykkede i norsk film og TV. Bare i fjor kom det ut to filmer i serien, og begge to hadde gode besøkstall på kino. Denne uka kan man nok en gang se den magiske Ferguson-traktoren rulle inn på kinolerret rundt om i det ganske land, i filmen Gråtass redder gården.

Snakk om spoiler i tittelen, du. For gården hvor Gråtass og vennene hans Gustav, Goggen, Gamlefar, Grynet holder til står i fare for å bli jevnet med jorden. Dresskledde menn fra byen tropper opp i det nesten parodisk harmoniske lokalsamfunnet, og forteller at fordi gården kun har fire åkere, og ikke fem, må den rives for å gi plass til en motorvei. Noen må få liv i en femte åker for å redde gården, og jammen er det ikke akkurat det Gråtass gjør.

Bare for å si det med én gang: Er du forelder og vil ta med de yngste på en ufarlig, velkjent og snill film, uten å egentlig føle så veldig mye selv – gå og se Gråtass redder gården.

For som barnefilm er dette helt fint. De yngste kan le av at voksne tråkker i kuruker og får egg i hodet. Ting nærmer seg aldri grensene for hva som er skummelt eller ubehagelig, og atmosfæren er gjennomgående varm og innbydende. De snille er snille, og det er forsåvidt de slemme også, når det kommer til stykket.

Femkløveret Gustav (Elias Søvold-Simensen), Goggen (jeppe Beck Laursen), Gamlefar (Stein Winge), Grynet (Dagny Backer Johnsen) og Gråtass (Gråtass) er nok mer eller mindre kjent for de fleste, og makan til gjeng skal du lete lenge etter! Til tross for et aldersspenn på tre generasjoner er konfliktene små og få, og de sprø påfunnene kommer som perler på en snor. Reine utopien!

Ringreven Ingar Helge Gimle gjør en strålende jobb som dresskledd antagonist, og sammen med sin makker (Joachim Rafaelsen), er han nok den som byr på mest moro for de voksne. En liten digresjon: Noen må snart gi Gimle en eller annen pris for lang og tro tjeneste, for mannen er jo utvilsomt blant de dyktigste og morsomste skuespillerne vi har her til lands.

De dumme byfolkene med sine ufølsomme bygningsplaner får heldigvis gjennomgå, og motorveien blir pent nødt til å legges over et annet gårdstun. Den enkle tilværelsen på gården får fortsette – Gråtass har reddet gården.

Det er med andre ord lett å anklage filmen for å være formelbasert, enkel og ufarlig, men det vepsebolet skal vi nesten la være i fred. For barnefilm være tannløs og platt? Jeg bare spør.

Neida, jeg skal svare også. Den ikke det. 

Men hey, dette er definitivt en film som treffer målgruppa midt i melketennene. All barnefilm trenger ikke være stor filmkunst. Det faktum at begge fjorårets bidrag til Gråtass-franchisen var blant 2016s femten mest sette norske filmer taler for seg selv, og det kommer ikke som noen overraskelse om Gråtass redder gården triller inn på årets toppliste. Viktigst av alt – de yngste er happy. De mellomste vil nok derimot kjede seg litt, og for alle oss andre er det ikke så mye å hente her.

Gråtass redder gården - Regissert av Peder Hamdahl Næss, skrevet av Peder Hamdahl Næss og Jason Tammemägi; Med Elias Søvold Simonsen, Stein Winge, Jeppe Bech Larsen, Dagny Backer Johnsen, Inger Helge Gimle, Joachim Rafaelsen og Hege Schøyen; Nasjonalitet: Norge. Lengde: 1 t. 13 min. Premiere: 07.04.17

Relaterte innlegg