Meny Lukk

«Hell or High Water» – Følelsestungt westerndrama

Brødrene Tanner (Ben Foster) og Toby Howard (Chris Pine) har begge en tøff bakgrunn. Når moren dør, står brødrene alene i kampen om å betale ned gjelda på familiens ranch, og de har knapt med tid. Texas er hardt rammet av en økonomisk krise, og med en kriminell bakgrunn fra før av, er veien kort til et bankran eller to. Brødrene raner bank etter bank, ikke på elegant vis, men de får i alle fall jobben gjort. En gammel og utslitt Texas Ranger med navn Marcus Hamilton (Jeff Bridges) får det ærefylte oppdraget å fange ranerparet. Etter mange år i tjeneste er han tydelig lei av jobben sin, men ser på dette som en mulighet til et aller siste actionfylt oppdrag før han pensjonerer seg. Sammen med kamerat og kollega Alberto Parker (Gil Birmingham) setter de i gang med jakten.

Først og fremst vil jeg påpeke at regissør David Mackenzie virkelig har overgått seg selv med denne filmen. Uten å ha sett så veldig mye av hans tidligere verk, kan jeg likevel hevde at han har skutt gullfuglen med Hell or High Water. De første 30-40 minuttene virket først veldig kjedelig og monotont, men alle scenene hadde en underliggende stemning som løftet helhetsinntrykket, og som ga meg sterke assosiasjoner til filmen Drive fra 2011 med Ryan Gosling, utkledd som en western. Man blir trukket lenger og lenger inn i filmen, og den siste halvtimen gjør seg fortjent til seks øyne på terningen.

Det at Vest-Texas er sterkt rammet av en økonomisk krise er en av hovedpunktene i handlingen til filmen, og man ser mange tomme hus som er til salgs og få folk i gatene. Det hele skaper en slags post-apokalyptisk stemning, og får oss til å fokusere ekstra mye på de tre hovedpersonene i filmen. For er det noe som denne filmen virkelig skal ha ekstra skryt for, så er det presentasjonen av hovedkarakterene. Chris Pine, kanskje best kjent som Captain Kirk i de nye Star Trek-filmene, er en skuespiller jeg ikke har noe særlig forhold til. Det er lett å tenke at han bare skulle være et kjekkas-tryne for å pynte filmen litt, men jeg tar av meg cowboyhatten for hans rolle som den småkriminelle, fraskilte mannen Toby Howard. Jeg vil nesten gå så langt som å si at hans skuespillerprestasjoner i denne filmen er en Oscar-statuett verdig.

I tillegg til å være en enormt følsom film, med ekstremt sterke skuespillerprestasjoner, toppes det hele med estetisk vakre scener og et nydelig soundtrack, som det alltid blir når Nick Cave er involvert i musikken. Starten av filmen kunne kanskje vært litt mer interessant, men det er samtidig litt deilig å se en film som ikke er så Hollywood som alt det andre man ser på kinoprogrammet nå til dags.

Hell or High Water - Regissert av David Mackenzie, skrevet av Taylor Sheridan; Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges. Spilletid: 1 t. 42 m. Land: USA. Premiere: 11.11.2016. Aldersgrense: 15 år

Relaterte innlegg