Meny Lukk

“Helt Super” – Gaming og pille-poker


Her var det bare å skru tida tilbake og legge hodet på blokka. “Helt Super” går ut i god gammal tegneseriestil og in medias res. Vi møter Superløven (Tobias Santelmann) flyvende gjennom lufta på en tank full av helium i dette fargesprakende eventyret. Over lerretet popper bobler med onomatopoetikon opp for å illustrere lydene som lages. Det være seg promping, raping og helium-stemme. Et godt utgangspunkt for en film anbefalt fra seks år.  

Selve premisset for filmen er i seg selv ikke originalt. Hedvig (Hennika Eggum Huuse) ser opp til sin far som en superhelt (hvilket han faktisk er i dette tilfellet) og strever for å nå opp til farens forventninger. At hun en dag skal ta over som byens Superløve. Når det viser seg at oppgaven er for stor, legger faren i klartekst byrden av byens undergang på en liten unge. Sympatisk type. Som om ikke det var nok er Hedvigs mor død, i god sentimental animasjonsfilm stil. Helt Super fører også videre trenden i film og TV hvor barn vet best, og de voksne er dumme og forstår ingenting av hvordan verden henger sammen.

Hedvig (Hennika Eggum Huuse) på motorsykkelen til bestemor (Kari Simonsen).

Filmen forsøker av hele sitt hjerte å være moderne gjennom å sette gaming, streaming og sosiale medier som grunnelementer for hva filmens handling spinner rundt. Likevel er det filmen mestrer mer enn noe å sette opp vitser som kan appellere til et mer voksent publikum. Det er snakk om en hypermoderne fax-maskin, en leksjon i darwinismens brutale sannheter og pille-poker på gamlehjem.

Ei badass bestemor (Kari Simonsen) er i seg selv verdt å se filmen for. I vårt første møte sitter hun på gamlehjemmet og ser Pensjonist Hotel. Enda en referanse i retning et mer voksent publikum (får vi tro) og senere ser vi henne spille poker med innholdet i dagens dosett. Bestemor spiller en sentral rolle i kraft av å tidligere ha vært Superløven, og er etter min mening filmens eneste karakter med driv og særpreg. I filmens siste scene kommer hun til unnsetning i likbil (say no more) og hun er den eneste som sier mot Hedvigs far når han forteller jenta at hun er helt håpløs. Igjen, sympatisk type.  

Regissør Rasmus A. Sivertsen har tidligere regissert noe av det beste innen norsk animasjon etter min mening, som de nye Flåklypa filmene og min personlige favoritt Kurt blir grusom. I dette selskapet når ikke Helt Super opp. Humoren og særpreget jeg likte ved de øvrige var her kun tilstede i små glimt.

Helt Super fører ikke noe nytt til bords. Den forteller at man er god nok som man er og at alle har noe de mestrer, deres superkraft. Som i og for seg er et greit budskap. Mer enn noe er Helt Super en film om forsoning med seg selv og den man har bebreidet for at livet til tider er vondt og vanskelig.

"Helt Super" regissert av Rasmus A. Sivertsen. Med: Tobias Santelmann , Kari Simonsen, Hennika Huuse . Spilletid: 1 time og 16 minutter. Land: Norge. Aldersgrense: 6 år. På kino: 30. september. 

Relaterte innlegg