Meny Lukk

Like gøy som en tur på IKEA

Her er Harold – Regi: Gunnar Vikene – Filmpool Nord / Mer Film / Migma Film AB – 1 t. 27 min.

6jCTqFYxEIdel1r4b-6bwQD6ZE9_4OOSObeUyCAYcRxA

Harold er en bitter gammel mann som har sin egen møbelforretning. Denne har vært i familien i flere tiår. De har møblert hele Åsane, men en dag åpner møbelgiganten IKEA et varehus rett ved siden av Harold. Harold kan selvfølgelig ikke konkurrere mot billige masseproduserte møblere, og han må derfor legge ned butikken sin. Han sverger hevn overfor IKEA-eier Ingvar Kamprad og han reiser til Sverige for å kidnappe ham. På veien møter han 16 år gamle Ebba, og de former et merkelig bånd.

Boka som filmen er basert på er skrevet av forfatter Frode Grytten og får neppe den adapsjonen den fortjener. Historien i seg selv er god, den er morsom, og den er dum. Den er den positive dum. Det ligger til grunne for en fantastisk absurd komedie.

Her er Harold kan på mange måter minne litt om en film av Coen-brødrene, men det er bare ett problem. Den er ikke morsom. Den er helt humørløs og tar seg selv altfor seriøst. Hver eneste setting er stokk stiv. Man kan kanskje argumentere med at det er meningen, Harold er tross alt veldig bitter og seriøs. Men hvis det er tilfellet, er det et veldig dårlig valg av regissør Gunnar Vikene.

Det er ikke det at det er noe direkte dårlig med filmen. Det er bare det at det ikke er noe positivt heller. Den er bare smertefull middelmådig. Det er så mange potensielt gode øyeblikk som ikke utnyttes. Den er aldri spesielt morsom.

Her er Harold kan på mange måter minne om en tur på IKEA. Du er omringet av billige varer som kunne vært bedre. Men de er gode nok. Og en sjelden gang skjer det noe morsomt. 

 

Relaterte innlegg