Meny Lukk

«Host» – Skummel, men klisjéfylt Zoom-grøsser

[usr 2]

Host (2020) er en britisk found footage film på 57 minutter regissert av Rob Savage som bruker den vel så kjente Zoom-plattformen som et grøsserelement. Filmen følger seks venner som samles på Zoom under karantene og bestemmer seg for å holde en seanse ledet av en eldre dame som skal hjelpe de med å kommunisere med de døde. Ting begynner å gå riktig galt når de uanet påkaller demoniske makter til hjemmene sine. Alt dette ser vi gjennom Zoom-applikasjonens perspektiv som gir den en tidsrelevant vri på subsjangeren.

I likhet med mange andre bedrifter er filmindustrien svært påvirket av pandemien. Derfor er det nokså interessant å se filmskapere som finner løsninger på problemet og klarer å lage filmer under disse smittevernstiltakene. Skuespillerne i filmen måtte nemlig sette opp kamera, lys og fullføre praktiske effekter og stunt på egenhånd med instrukser over nettet. Dette fortjener de ros for, men når det er sagt er filmen relativt sjelløs.

Regissøren Val Lewton har sagt at en skrekkfilm må fungere på to måter: som en grøsserfortelling og som en fortelling uten grøsserelementet. Problemet med filmen er at det virkelig ikke er noe rom for karakterutvikling eller en veluttenkt fortelling. Det tar veldig kort tid fra karakterene er introdusert til de oppdager overnaturlige krefter. Derifra bringer filmen ingenting nytt til sjangeren og har de mest typiske og frustrerende klisjéene du har sett utallige ganger før. Dette er den type skrekkfilm hvor de selvfølgelig ikke har dekning på mobilen når de mest trenger det og går inn i mørke rom de hører lyder fra selv om de vet de blir hjemsøkt. PC-en er alltid med hvor enn de går, ikke fordi det gir mening, men fordi vi som publikum skal kunne se hva som skjer. Det er både dumt og lite kreativt.

Selve skuespillet er bra, men siden atferden ikke er realistisk blir man heller ikke investert i verken karakterene eller handlingen. Det er ingen store hemmeligheter eller avsløringer i filmen. Den er bare lagd for å skremme og det oppnår den selv om den avhenger av mange jump-scares. Det er synd ettersom filmen hadde mye potensiale til å være en god grøsser hvis de bare brukte mer tid på å lage en troverdig fortelling med karakterer vi bryr oss om. Når å skremme publikum blir mer viktig enn å fortelle en historie mislykkes den som en film etter min mening.

Hvis du har tatt det jeg har skrevet i betraktning, men vil ha simpel og skremmende popcorn-underholdning vil Host gi deg det du trenger, men ikke forvent en smart og gjennomtenkt film. Det eneste nye filmen bringer er at det foregår på Zoom, ellers har du sett det før.

Host – Regi: Rob Savage. Spilletid: 57 min. 
Manus:  Gemma Hurley, Rob Savage, Jed Shepherd   
Land: Storbritannia. 
Norgespremiere: 18.12.2020.  
Skuespillere: Harley Bishop, Jemma Moore, Emma Louise Webb, Radina Drandova, Caroline Ward, Alan Emrys,  Seylan Baxter. 
Aldergrense 15 år

Relaterte innlegg