Meny Lukk

“Hvorfor hopper jeg”- et blikk inn i en annen verden


Hvorfor hopper jeg er en dokumentarfilm fra 2020 av Jerry Rothwell. Filmen er basert på Naoki Hiashidas bok The Reason I Jump fra 2007. Hiashida er selv en ikke- verbal autist og boken ble et unikt innblikk i tilværelsen og tankesettet til noen med diagnosen. 

I filmen møter vi flere unge mennesker med varierende grad av autisme. Noen har ingen måte å kommunisere på, mens andre kan gjøre seg forstått ved å peke på bokstaver mens noen andre leser det høyt. En fortellerstemme leser fra boken over klipp som ser ut til å være iscenesettelser av Hiashidas egne barndomsminner.

Gjennom bruken sin av lyd, klipp og kinematografi gir filmen et innblikk i tankesettene til noen med autisme. Både hvor overveldende det kan være, men også hvordan de kan oppleve det vakre i noe en ikke-autist kanskje aldri ville lagt merke til en gang. Dersom man ønsker konkrete fakta rundt autisme er nok ikke Hvorfor hopper jeg dokumentaren man leter etter, men den skaper en stemning og prøver å sette publikum i en autist sine sko. Man kan jo selvfølgelig ikke vite med sikkerhet hvordan en autist opplever omverden, men denne filmen åpner muligens et vindu inn i deres virkelighet.

I tillegg til å være stemningsfull og fascinerende er Rothwells film rørende. I løpet av filmen møter vi autistenes foreldre som forteller deres historier. Autistene blir aldri stakkarsliggjort i filmen. På lik linje med å vise sammenbruddene og utfordringene, viser Rothwell hvordan vi kanskje kan lære noe av hvordan en autist ser på verden. En far i filmen oppsummerer det fint når han sier: «I will never come close to feeling the kind of joy Joss feels now»

"Hvorfor hopper jeg" regissert av Jerry Rothwell. Spilletid: 1 time og 22 minutter. Land: USA. Aldersgrense: Tillat for alle. På kino: 11. Februar.

Relaterte innlegg