Meny Lukk

“Koko-Di Koko-Da” – Kunstnerisk skrekk på høyt nivå

[usr 4]

Koko-Di Koko-Da er en filmopplevelse som er vanskelig å beskrive. Fra rulleteksten gikk limte den seg fast, og ville ikke gi slipp. Filmen forteller en historie om et par på telttur. Paret blir utsatt for både psykisk og fysisk tortur, når de blir tvunget til å leve det samme øyeblikket om og om igjen.

Fokuset her er ikke på selve handlingen, men hva den representerer og betyr. Johannes Nyholm viser en veldig symbolsk fortelling om hvordan det kan være å oppleve noe virkelig traumatisk. Han har forkledd dette med en noe subtil skrekkfilm som er ordentlig fryktinngytende. Nyholm velger å sakte, men sikkert, bygge en ubehagelig følelse hos seeren, istedenfor å kun utnytte jump scares for å få et skvett ut av deg. Dette gjorde opplevelsen hundre ganger mer skremmende, og jeg var til slutt så anspent i kroppen at jeg gikk ut av kinosalen med kink i nakken.

Kamerabruken i Koko-Di Koko-Da er vidunderlig. Den trakk meg så utrolig inn i handlingen på en måte få andre skrekkfilmer får til. Jeg satt der fullstendig lammet med øynene låst på lerretet. Den bruker lange tagninger på en måte som konstant bygger på den evigvarende spenningen.

Musikken av Olof Cornéer og Simon Ohlsson er brukt sparsomt, men til stor effekt. Det var overraskende hjerteskjærende musikk som vekket mye følelser, alt fra rå redsel til sterk medlidenhet.

Selv med sterk kamerabruk og nydelig musikk er ikke dette en film for alle. Filmen har mange kunstneriske trekk, og handlingen er i stor grad kun symbolsk, til et nivå hvor ingenting som skjer egentlig har mening. Det er også en nokså ubehagelig film, med grov psykologisk tortur mot hovedkarakterene.

Som en vis person en gang sa; «all kunst er subjektiv», og om jeg kun måtte beskrive Koko-Di Koko-Da med ett ord ville det vært «kunst». Det er et nydelig filmet og komponert kunstverk, som virkelig skremmer. Det er likevel langt ifra en film for alle. Det er en film jeg synes er vanskelig å velge imellom å anbefale eller ikke. Om man er en fan av horror derimot, burde man for all del ta en nærmere titt på Koko-Di Koko-Da.

 

Koko-Di Koko-Da – Regi og manus: Johannes Nyholm; med Peter Belli, Leif Edlund, Ylva Gallon, Katarina Jakobson, Morad Baloo Khatchadorian og Brandy Litmanen. Spilletid: 1t 26m. Land: Sverige/Danmark. Premiere: 25.10.19. Aldersgrense: 18 år.

Relaterte innlegg