Meny Lukk

Knallsterkt om religion og tro

Korsveien (Kreuzweg) – Regi: Dietrich Brüggemann – Tyskland – 1 t. 47 min.

kreuzweg

Maria er 14 år, og skal konfirmeres. Familien hennes tilhører et fundamentaistisk katolsk miljø, og med konfirmasjonen blir religionen en enda større del av hennes liv. Maria sliter med å finne en balanse mellom det å leve livet sitt som tenåringsjente i den moderne verden, og det å være en god kristen. Hun står ovenfor mange valg og avgjørelser som hun vektlegger annerledes enn mange av de andre ungdommene i nærmiljøet.

Kreuzweg er satt sammen av mange lange tagninger. Det gir nærmest en følelse av å se et teaterstykke. Produksjonen er imponerende gjennomført, for her er det ofte mange skuespillere involvert i hver scene. Utførelsen krevde helt sikkert enormt med planlegging, koordinasjon og koreografi. I tillegg krever det jo mer av skuespillere å gjennomføre scener på denne måten, både når det gjelder hukommelse og konsentrasjon.

Unge Lea van Acken gjør en imponerende rolletolkning som Maria. Det er mye som skal formidles, og hun klarer det utmerket. I tillegg har hun et godt ensemble rundt seg, ledet av Franziska Weisz som spiller Marias mor. Hun maner fram en figur som til tider minner om Mary fra Lee Daniels’ Precious (2009), en sammenligning ingen mor ville likt å høre. Forskjellen mellom de to er at Marias m0r handler og snakker på bakgrunn av sin religion. På et vis gjør det henne enda skumlere.

Selv om både kameraarbeidet og skuespiller er vanvittig imponerende, er kanskje det beste med Kreuzweg at den tvinger deg til å tenke på religion, tro og familie på en måte du kanskje ikke pleier å gjøre til vanlig. Filmen er verdt å se for alle, uavhengig av de er troende eller ikke. Det finnes dog elementer som kan påvirke deg vidt forskjellig avhengig av tilhørighet. Noen ting virker rent absurde for ikke-troende, og det var flere artige reaksjoner i salen underveis.

Kreuzweg er en vanvittig sterk film, og det er bare å krysse fingrene for at den dukker opp på norske kinoer i løpet av året.

Relaterte innlegg