Meny Lukk

“La Chimera”- Kunsten å gi slipp


i hjertet av 80-tallet og i hjertet av den italienske landsbygden følger La Chimera den britiske Arthur (Josh O´Connor). En arkeolog og gravrøver med en enorm gave som nå nettopp har kommet ut fra fengsel. Arthur bærer på en enorm sorg og en like stor frustrasjon, men han faller allikevel tilbake til sine gamle veier. Det verken Arthur eller hans gjeng ikke vet er at de snart skal finne noe som det menneskelige øye ikke er verdig nok til å se.

Skuespiller Josh O´Connor er i hett lys i disse dager. Dette kommer etter hans enorme opptreden i Luca Guadagninos Challengers som debuterte tidligere i år. I La Chimera gjør han en opptreden som skiller seg veldig fra den film når han fortsetter å imponere med sine evner. Rollen som Arthur er enormt krevende her. Han må vise et vidt spektrum av følelser gjennom filmen, blant annet sinne, anger og sorg. O`Connor flyter gjennom dette enorme spektrumet med stålkontroll når han i tillegg bytter mellom å snakke engelsk og italiensk. Den britiske skuespilleren stjeler showet i La Chimera, og det er veldig tydelig at han har en enorm fremtid i filmindustrien.

Denne filmen oppnår noe som jeg alltid har satt pris på i film men som sjeldent kommer frem. Jeg må gi enorm ros til regissør Alice Rohrwacher og kinematografør Helene Louvart for deres fantastiske jobb i å finne skjønnhet der de fleste ikke hadde sett noe som helst. Denne ideen om vakkerhet i det stygge er noe jeg setter enorm pris på i film, og de to viser enorm dyktighet når de kaprer vakre bilder av nedbrutte hus, forlatte statlige bygg og strender full av søppel.

Før jeg runder av må jeg snakke om filmens manus. Den samfunnskritiske filmen er til syvende og sist en dypt rørende historie om tap, og om evnen til å gi slipp. Historien om røverne som bryter seg inn i graver for å stjele fortidens skjulte skatter står her som en metafor for filmens hovedkarakter som nekter å gi slipp på sin egen fortid og fortapte kjærlighet. La Chimera er en dyp historie med flere sterke metaforer. Det er nok flere av disse som jeg selv ikke plukket opp, men det gir meg kun en enda større grunn til å se filmen opp igjen i fremtiden.

Italia er en filmnasjon som gjennom sin historie er bygd opp av flott kunstfilm. Rohrwacher fortsetter hennes nasjons flotte filmhistorie med sin vakre La Chimera, en film jeg oppfordrer alle til å se på kino.

"La Chimera" regissert av Alice Rohrwacher. Skuespillere: Josh O´Connor, Carol Duarte, Isabella Rossellini, Vincenzo Nemelato. Spilletid: 2 timer og 10 minutter. Aldergrense: 12 år

Relaterte innlegg