Meny Lukk

Lamb – Embryoen gikk skikkelig skeis


Denne islandske drama/skrekk-filmen tar for seg den barnløse bondefamilien, bestånde av Ingvar og Maria. Deres rutinepregede liv blir avbrutt av en lykke i form av et hybridbarn, halvt menneske og halvt sau. Ja, du leste rett. De to nybakte foreldrene oppdrar barnet som de velger å kalle Ada, men ikke uten problemer.

Etter to nominasjoner og en seier i Cannes ble filmen beskrevet som et sted mellom Robert Eggers’ The Vvitch og Ari Asters Midsommar. Min inngang til Lamb var derfor bygget opp av entusiasme og spenning. I etterkant er det lett å forstå sammenligningen, men Islandske Valdimar Johannsson når ikke helt opp på samme nivå som sine nevnte kollegaer. Likevel, er danningen av en atmosfære så til de grader tilstede. Her har regissøren gjort en god jobb i sin skildring av det Islandske bondelandet.

Filmens lyddesign stod fram som et bærende element fra Johannsson og hans team. Både musikk og lydeffekter bidro til at jeg ble dratt inn i den fiktive verdenen. Engasjerende var også filmens bilder, som bar store goder av det vakre landskapet. Filmfotografen Eli Arenson fortjener likevel skryt for sitt kameraarbeid og glimrende totalbilder.

På tross av den relativt korte spilletiden, opplevde jeg i perioder en manglende bevegelse i historien. Rettere sagt, jeg fant meg selv ikke like engasjert som jeg ønsket å være. Lamb er delt opp i tre kapitler, her peker jeg på den fysiske teksten som presiserte dette, og jeg fant det dessverre mer forstyrrende enn informativt. Fra ris til ros, Noomi Rapace gjør en jordnær portrettering av karakteren Maria. I hennes første film på det islandske språket leverer hun til bestått.

Jeg vil rette på meg selv, og si at Lamb er noe annet enn en skrekkfilm. På den andre siden, er filmen i likhet med Ada, fortsatt en hybrid. Uttrykket overholder en høy visuell kvalitet, selv om den har sine mangler på andre områder. Oscar-utdelingen nærmer seg med stormskritt, og filmen er på kortlisten til beste utenlandske film. Jeg tror derimot Lamb er et stykke unna fra å gå hele veien.

Lamb - regissert av Valdimar Johannsson. Spilletid: 1 time 46 min. Land: Island. Premiere 28.01.22. Med: Noomi Rapace og Hilmir Snær Guðnason. Aldersgrense: 15 år. 

Relaterte innlegg