Meny Lukk

“Las Herederas” – Søtt karakterstudie

Arvingene, eller Las Herederas på originalspråket, er en flott liten film som tar for seg sen kjærlighet og det å forme sitt eget liv.

Filmen følger lesbiske Chela, spilt av Ana Brun. Hun er en introvert, aldrende og velstående dame som for første gang på lenge blir boende alene etter at hennes kjære, Chiquita (Margarita Irún), blir fengslet grunnet skattefusk. Etter fengslingen får Chela lite å gjøre, som resulterer i at hun tar på seg ansvaret for å kjøre bekjente damer på diverse møter. Her møter hun en av damenes datter, den livlige Angy (Ana Ivanova). Når de blir kjent settes forholdet til Chiquita nærmest på pause, og nye ukjente impulser blomstrer frem.

Dette er en av mange lgbt-filmer som har kommet i det siste, og som fjorårets Call Me By Your Name er dette et flott drama om personlig utforskning. Det Arvingene gjør annerledes, og som er tøft og rørende å se, er at den tar for seg en annerledes aldersgruppe enn den vi er vant til i disse typer filmer. Den tar for seg nemlig eldre mennesker, og en kjærlighet som er veletablert og modnet. Det er deilig å se en film om kjærlighet uten alle de unødvendige klisjeene.

Ana Brun gjør en fremragende debut i rollen som Chela, hun spiller subtilt og forsiktig, i stor kontrast til Irúns Chiquita, den mer dominerende parten i forholdet. De spiller briljant sammen, og man forstår hvor de ligger an i forholdet med enkle uttrykk og få dialogvekslinger. Etter at Chiquita fengsles blir Chela mer eller mindre tvunget til å ta over rollen som sjef i huset, i tillegg til at hun for første gang på lenge opplever samfunnet gjennom sine egne øyne. Når hun møter den mye yngre Angy utfordres hun til å klekkes ut av skallet hun har vært så lenge i, og resultatet er sukkersøtt. Brun er som sagt fantastisk og rollen vant henne «Beste Skuespillerinne» på Berlin International Film Festival, som er helt fortjent. Man kan lett sympatisere med henne og selv om filmen er treg, er det uansett interessant å se hvor hun havner etter hvert.

I tillegg til å være et lesbisk drama bekker filmen også innom temaer som kjønnsroller og samfunnskritikk. Filmen er kvinnedominert, med kun et par mannlige karakterer, noe som føltes merkelig nok befriende.

Filmen er som nevnt treg. Det er en film som tar ting i sitt eget forsiktige tempo og det kan ende opp med å «make or break» filmopplevelsen. Den minimale bruken av musikk gjør også helheten av bildet mer langsommelig.

Alt i alt er dette en pen film, med et karaktergalleri som ellers er lite utforsket på film. Filmen har i etterkant vokst mye på meg takket de gode skuespillerprestasjonene og den forsiktige regien. Et rørende og gjennomtenkt drama.

Las Herederas (Arvingene) - regissert av Marcelo Martinessi; skrevet av Marcelo Martinessi; med: Ana Brun, Margarita Irún, Ana Ivanova; Lengde: 1t 38m. Land: Paraguay. Aldersgrense: Tillatt for alle. Premiere: 16.11.18

Relaterte innlegg