Meny Lukk

“Last Night in Soho” – Edgar Wrights forsøk på skrekksjangeren


Last Night in Soho handler om Eloise, eller Ellie som kommer inn på en mote-skole i London. Hun flytter dit og finner seg etterhvert til rette i en hybel hvor hun bor over en eldre dame. Om nettene begynner Ellie å drømme seg tilbake i tid til 60-tallet, hennes favoritt periode hvor hun møter Sandie, en sanger som prøver å slå gjennom. Dette liker hun veldig godt til og begynne med, men, 60-tallet er ikke helt som forventet. Drømmene blir mørkere og når hun plutselig blir litt for involvert i drømmene så begynner det å ha innvirkning på Ellie når hun er våken også. 

Last Night in Soho er regissert av Edgar Wright, en regissør kjent for fartsfylte og originale komedier og actionfilmer. Noe som gjør denne filmen til et ganske interessant valg. Filmen er en helt annen sjanger enn det Wright har gjort tidligere, men man ser fortsatt tydelig at det er en Edgar Wright film. Og selv om filmen har noen tydelige problemer, så viser Wright med denne filmen at han mestrer skrekksjangeren også. Casting i filmen er også fantastisk. Thomasin McKenzie (Jojo Rabbit, Leave No Trace) og Anya Taylor-Joy (The Witch, The Queen’s Gambit) gjør en utmerket jobb i hovedrollene og gir filmen det lille ekstra, birollene i filmen var også veldig bra. 

Filmen varer litt under 2 timer, jeg synes tiden gikk ganske fort, noe som absolutt er et godt tegn, men starten var det som holdt igjen filmen litt. Den starter ganske treigt, noe som gir filmen et litt mindre bra første inntrykk, men når filmen først kommer i gang, da holder den seg på et høyt nivå nesten ut filmen. Fantastiske fargerike scener og morsom redigering i tillegg til et veldig bra soundtrack gjør denne filmen til en fryd for både øynene og ørene. Bortsett fra i noen av drømmesekvensene litt ut i filmen hvor lyd-miksingen kan få litt overtenning og bare føles ut som bråk. 

Det som fungerte dårligst for meg var historien og manuset. Historien er ikke nødvendigvis dårlig, men jeg synes ikke den fungerte i forhold med tonen Edgar Wright går for. Som sagt, redigeringen og det visuelle er fantastisk, men jeg følte ofte at det ikke passet helt med hva som ble vist. Når det er sagt, så skal Wright fortsatt ha skryt for noen av drømmesekvensene, selv om de ikke nødvendigvis passer med tone og historie, så er det utrolig kult å se på. Og noen enkeltscener i filmen gjorde meg utrolig ukomfortabel på en måte jeg aldri har vært før, og klarer en skrekkfilm det, så gjør den en god jobb. Så var det manuset da, Edgar Wright pleier å være veldig flink med å lage morsomt og unikt manus, men i skrekksjangeren ser man at han ikke har like mye kontroll. Manuset fungerer, men jeg finner mange eksempler hvor dialogen virker urealistisk og påtvunget, som kan dra deg litt ut av filmen. 

Jeg elsker en god skrekkfilm, og selv med sine problemer er Last Night in Soho en film som er verdig tittelen “god skrekkfilm”. Det er en veldig stilisert film med mye unike valg gjort av Edgar Wright, noen som funker veldig bra, men også noen som svikter litt. Alt i alt, en veldig underholdende film som absolutt er verdt å se. 

Last Night in Soho: Regi av Edgar Wright. Med Thomasin McKenzie, Anya Taylor-Joy, Matt Smith, Michael Ajao, Diana Rigg. 2021, 1 timer og 57 minutter. Premiere 05.11.21.

Relaterte innlegg