Meny Lukk

«LIFE» – I verdensrommet kan ingen høre deg…overleve?

Vær forsiktig for hva du leter etter, du ender kanskje opp med å finne det! Det blir inget liv uten ødeleggelse var det noen som sa en gang, og jaggu hadde de rett. Life både tar og gir liv, og selvsagt gjør den det på nådeløse og groteske måter!

Life er skrevet av gutta som skrev og skapte Deadpool-suksessen fra i fjor, Rhett Reese og Paul Wernick. Men hvor likhetene med Ryan Reynolds og gørr starter, slutter de også. Mannen i registolen er svenske Daniel Espinosa kjent for (min favoritt) Snabba Cash (2010) og Safe House (2012). Med Life har Espinosa skapt en historie som drives av godtroende karakterer og en liten marsboer. Denne marsboeren er selvfølgelig ikke så søt og liten som den først ser ut. Mannskapet til ISS (International Space Station) fanger en sonde på avveie fra Mars som har med seg mulige livstegn-givende prøver ombord. Forskeren Hugh (Ariyon Bakare) oppdager det første tegnet til liv i prøvene fra Mars og mannskapet navngir enkeltcellen Calvin. Ombord ISS er det to leger, en kommandant, en pilot, en tekniker og en forsker. Alle har sin plass i romstasjonens eget lille økosystem, men Calvin vokser fort og med utviklingen finner den nye måter og overleve på. Overlevelse krever ødeleggelse og det går ikke lang tid før ISS sitt mannskap må kjempe for sine liv og sine håp om å returnere til jorden.

Espinosa forteller en spennende skrekkhistorie om oppdagelser og nytt liv. Selvfølgen at liv på Mars er en utelukkende positiv oppdagelse blir satt på prøve. Espinosa setter menneskers intelligens, triumf og vitenskapelige gjennombrudd opp mot Calvin, en enkeltcelle som gjør alt for å overleve. Temaet at vi mennesker er så smarte at vi har glemt hvor vi kommer fra, en verden hvor den sterkeste cellen overlever og alt annet dør ut, er ikke ukjent. Likevel føler undertegnede at settstykkene, musikken, de vitenskapelige innretningene og selve monsteret, til sammen, klarer å holde deg underholdt og spent gjennom hele eventyret.

«Er den skummel?» er vel et vanlig spørsmål når en skrekkfilm treffer storskjermene og svaret er ja. Life viser verdenen sin på romstasjonen som et kontrollert, stilrent og sterilt område hvor hver person har ansvar for hver sine oppgaver og til sammen utgjør de et sammensveiset team. Calvin splitter opp symbiosen mellom karakterene og alle innser raskt at sammen er vi sterke, splittet er vi i fare. Det er en god balanse med fortapt atmosfære og skvettesekvenser. Skvettesekvensene er både bygd opp for å så overraske seerne med seterykkende reaksjoner i kroppen. Filmen har også oppbygginger som lurer seeren med å dra stemningen enda litt lengere uten at den trenger å hoppe i ansiktet på deg, men heller lar deg sitte på kanten av sete i håp om at karakterene klarer seg. Min egen svakhet for science fiction skinner nok litt igjennom, men det går fint når filmen underholder slik den gjør. Det var bare en eneste sekvens i filmen som stakk seg ut og var litt vel åpenbar for de fleste kinogåere, jeg skal ikke si mer for å unngå å fortelle for mye, men det valget virket ikke i samsvar med de andre leveringene til filmen.

Life brakte tilbake litt liv i en ellers trøtt kinostart i 2017, spesielt med tanke på skrekkfilmfronten. Det er, om jeg unnlot med vilje å ikke nevne, et stjernespekket cast med både Jake Gyllenhaal som den ene legen David og Rebecca Ferguson som den andre, samt Reynolds som spiller «seg selv» da, en arrogant skøyer. Alle sammen leverer overbevisende karakterer til lerretet og en har ikke problemer med å tro på deres roller som astronauter. De er også tydelig forskjellige karakterer som fyller hver sin rolle i  historien. Den største stjernen i filmen er likevel Calvin og sin følelesløse og primitive overlevelse og ødeleggelse. Filmen er skutt flott og kameraet leker seg godt med nullgravitasjon og viser mange kreative utsnitt og løsninger for en film som er så og si avgrenset til en romstasjon. Life får en solid anbefaling! Sjekk den ut, sci-fi fans eller ikke.

LIFE - Regissert av Daniel Espinosa, skrevet av Rhett Reese, Paul Wernick, med; Rebecca Ferguson, Jake Gyllenhaal og Ryan Reynolds. Nasjonalitet: USA. Lengde: 1 t 43 m. Premiere: 24.03.17

Relaterte innlegg