Meny Lukk

“Lucky” – Vi er heldige som fikk denne filmen

John Carroll Lynch står for regien i Lucky. – En film hvor vi følger den ateistiske, kjederøykende, 90 år gamle Lucky (Harry Dean Stanton). Lucky bor alene i et lite hus i en avsidesliggende ørkenby. Livet hans er ikke særlig komplisert, og består av faste rutiner som kryssord, game shows og yoga. Gjennom Lucky møter vi andre fascinerende og rare karakterer i den lille byen. Blant annet Howard (David Lynch) som har mistet skilpadden sin, President Roosevelt. En formiddag faller Lucky av en uforklarlig grunn. Livet hans blir straks litt mer interessant.

Det er egentlig umulig å vite hvilken type film Lucky er bare ved å lese et handlingsreferat. Lucky er så mye mer. Filmen fikk meg til å føle ting jeg aldri har følt før, samt kjenne på en eksistensiell angst jeg ikke engang visste jeg hadde. Lucky handler om døden, livet og det å leve, men også vennskap og det å akseptere livet og virkeligheten. Definisjonen av realisme blir gitt ganske tidlig i filmen i forbindelse med et kryssord. Og det er vel definisjonen av realisme som setter standarden for filmen.

Harry Dean Stanton gjør en fabelaktig jobb i hans aller siste rolle. Personlig har jeg ikke særlig kjennskap til skuespilleren, annet enn at sist gang jeg gråt ordentlig av en film var da jeg så Paris, Texas, der Stanton også spiller hovedpersonen. Det er vel noe med Stanton som treffer en nerve i meg der jeg totalt knekker sammen.

Når det er sagt er det ikke bare Stanton som skal få all æren for denne filmen. John Carroll Lynch har gjort en strålende jobb med regien. Lucky er en estetisk vakker film der hvert bilde, hver tagning er så nydelig at jeg skulle ønske jeg hadde bildene rammet på veggen. Kombinasjonen av varme og naturlige toner fra sola og sanden, blandet med skrikende rødt fra hustelefon og blinkende digitalklokke, gjorde at jeg forelsket meg i filmens mise-en-scène.

Alt i alt er dette en must see-film for deg som setter pris på fine bilder, gode dialoger og replikker og fabelaktig skuespill. For noen kan filmen virke litt treig da den ikke består av særlig actionfylte momenter med en helt og skurk. Likevel mener jeg Lucky har gitt meg så mye mer enn hvilken som helst annen futuristisk, science fiction-film. Harry Dean Stanton har blitt en av mine desidert favoritter. Han er rett og slett en legende som gikk ut med hodet høyt hevet og leppene formet i en oppover bue. Lucky kunne ikke vært en bedre måte å ta farvel på. 

 

Lucky - regissert av John Carroll Lynch, skrevet av Logan Sparks og Drago Sumonja med; Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston, Ed Begley Jr., Tom Skerritt, Beth Grant. Lengde: 1t 28min. Nasjonalitet: USA. Norgespremiere: 23.02.2018. 

Relaterte innlegg