Meny Lukk

Jolie triumferer

Maleficent – Regi: Robert Stromberg – Moving Picture Company / Roth Films / Walt Disney Pictures – 1 t. 37 min.

Maleficent-Dream-Trailer-2014

Maleficent forteller historien om Tornerose fra heksas perspektiv. Den tar sikte på å forklare hvorfor forbannelsen over Tornerose ble kastet, og kaste lys over det som til nå har vært en ukjent del av historien. I tittelrollen som Maleficent finner vi Angelina Jolie, som dukker opp på lerretet for første gang siden The Tourist (2010).

Jolie er så til de grader filmens midt- og høydepunkt. Hun må jo nærmest ha vært født til å spille denne rollen, og jeg har vanskelig for å tenke meg noen annen skuespiller gjøre den like godt. Jolie er så vakker, selv med ekstrem sminke og horn, men hviler på ingen måte på utseendet sitt. Hun får mye å spille på, og treffer godt med hvert eneste valg hun tar. Resten av skuespillerne blir automatisk litt mindre imponerende, men unge Elle Fanning beviser nok en gang at hun fort kan bli en langt større stjerne enn storesøster Dakota. Maken til utstråling, ungdommelighet og sjarm finner du ikke blant noen andre unge skuespillere.

Utover det gjennomgående sterke skuespillet, er det en del ting å sette fingeren på. Filmen har selvfølgelig en målgruppe som i hovedsak består av barn og unge, og det er forståelig at den ikke er mørkere i uttrykk og tematikk. Allikevel må jeg si at jeg blir litt skuffet over hvordan de har valgt å løse fortellingen. Den Maleficent vi møter i Sleeping Beauty (1959) er kanskje Disneys beste skurk, og det er nettopp ondskapen som gjør henne så interessant. I Maleficent blir heksa en så sympatisk karakter at litt av brodden forsvinner. Det er synd.

Filmen stoler mye på de visuelle effektene. Mye av landskapet ser ut til å være utelukkende CGI, og mange av karakterene gjennomgår magiske forvandlinger i løpet av filmen. Med unntak av de tre små feene, er de visuelle effektene knallsterke og troverdige. Det er bra, i og med at de tar opp så mye av filmen. At Jolie gjorde sine egne stunts, gir en ekstra dimensjon til effektene og helheten.

Maleficent er en langt bedre eventyrfilm enn Alice in Wonderland (2010) og Oz the Great and Powerful (2013), men er allikevel noen hakk unna å være perfekt. Jolie er utmerket, og løfter hele filmen.

Relaterte innlegg