Meny Lukk

Marguerites lidenskap – Matematisk kjærlighet


Marguerites store lidenskap er matte. Det er det eneste hun bryr seg om. Men da hun skal presentere doktoravhandlingen sin og en klassekamerat finner en grunnleggende feil i hennes utregning, faller livet hennes sammen. Marguerite dropper ut av studiet og begynner å spille mah-jong for å tjene til livets opphold og gjennom spillet får hun en matematisk åpenbaring som kan hjelpe henne med å løse et 150 år gammelt matematisk problem.

Marguerites lidenskap er regissert av Anna Novion og handler om Marguerite, spilt av Ella Rumpf, som er lidenskapelig opptatt av matte. VI blir introdusert for Marguerite i begynnelsens av filmen og hennes store matte-problem som hun prøver å løse. Hun sliter sosialt, noe som gjør henne til et lett offer for hennes mannlige studiekamerater som føler seg truet av hennes gave for matematikk. Etter at hun feiler avhandlingspresentasjonen sin møter vi Marguerites veileder, professor Werner, spilt av Jean-Pierre Darroussin, som sier at Marguerite er for emosjonell og at matte og følelser ikke passer sammen. Og dermed er plottet lagt.

Klinsjen om at jenter er emosjonelle blir kanskje litt kjedelig da det heller kommer frem som at Marguerite er mer forvirret og fascinert over sosiale menneskelige relasjoner, enn for emosjonell. Men dette er med på å bygge opp om hennes relasjon til studiekameraten som avslørte feilen med avhandlingen hennes. Det blir en sakte enemies-to-lovers trope blandet med at om jenter skal være genier i matte, må de kunne løse hundre år gamle matematiske problemer for å i det hele tatt kunne bli vurdert som genier.

Fremgangen til filmen er jevn, men kanskje litt treig. Det blir prøvd å bygge opp spenning gjennom mah-jong-spilling, men uten en forklaring for hvordan spillet foregår eller forkunnskaper er det vanskelig å forstå. Scener hvor Marguerite har åpenbaringer innenfor matte og mah-jong blir fremstilt gjennom gjenskinn i brillene hennes som gir en kul effekt. Den intense lidenskapen for matte kommer tydelig frem gjennom settdesignet av leiligheten til Marguertie hvor alle vegger og overflater gjennom filmen blir omgjort til tavler dekt av matematiske utregninger. Ingen flater er trygge, ikke en gang dorullen.

Man kunne ha trodd at en film om matte kunne fort blitt ganske kjedelig, men ved innblanding av lidenskap, ikke bare for matte, men også for kjærligheten, klarer Novion å gjøre det underholdene og man heier på Marguerite for at hun skal klare å finne seg selv både som matematiker og som menneske.

"Marguerites lidenskap" regissert av Anna Novion. Med: Ella Rumpf, Jean-Pierre Darroussin, Julien Frison og Sonia Bonny. Spilletid: 1 timer og 54 minutter. Land: Frankrike. Aldersgrense: Tillatt for alle. På kino: 28.juni

Relaterte innlegg