Meny Lukk

Med rosa briller – Se opp!

I denne nye spalta for redaksjonen vil noen av skribentene våre gå i gjennom filmer fra barndommen som satt et varig inntrykk på dem og har blitt med å endre dem på et vis. Først ut er Martin, med hans opplevelse veed filmen ‘Se opp!’ fra 2009.


I min barndom gikk jeg sjeldent på kino. Foreldrene mine har aldri vært spesielt interessert i film, og går en gang på kino i året maksimum. De ville neppe ta med seg en åtte år gammel høylytt gutt når den nye James Bond eller Fast and Furious filmen hadde premiere. Som oftest ble kinoturen med venner og deres foresatte. Men det er et studio som meg og min mor aldri gikk glipp av, Pixar.

Se Opp var kanskje den fjerde filmen jeg noensinne så på kino (de andre var Biler, Wall-E og Lille Kylling). Det var første gang jeg klarte å overtale min mor til å se en film i 3D, min første og siste. 3-Den var elendig, og det gjorde vondt i øynene å se på! Den kvalmende bildekvaliteten burde ha ødelagt opplevelsen, men likevel er Se Opp min favoritt Pixar film til den dag idag.

Den utrolige historien om pensjonist Carl Fredricksen (Ed Asner – El Dorado, Elf) og speideren Russel (Jordan Nagai – Sesame Streets) fanget oppmerksomheten min fra første stund. Filmen er så fargefull og kreativ at det er helt umulig for en åtteåring å ikke bli engasjert. Jeg satt med det samme spente blikket som Carl Fredricksen gjorde når han så Charles Muntz (Christopher Plummer – Knives Out, Beginners) dra ut på ekspedisjon.

Karakterene som vi møter i filmen er ikoniske. Fra den altfor spente hunden Dug (Bob Peterson – Biler, Monsterbedriften) til den gale fuglen Kevin. De fiendtlige hundene til Charles Muntz er kanskje mine favoritt henchmen noensinne. Stemmene som ikke passer utseende deres er et fantastisk humoristisk trekk, og de små flyene deres er komisk gull.

Når en snakker om Se Opp er det en scene som er obligatorisk å ta opp. Montasjen av Carl og Ellie sitt liv er den beste scenen noensinne skapt. Den dramatiserer et helt liv på fem minutter uten dialog, og likevel føler publikum en sterk tiltrekning til Ellie. En septembernatt i 2008 var det to lyder som komplimenterte slutten på Ellie sitt liv. Den ene var Married life av Michael Giacchino, den andre var mitt tidligste minne av min mor som gråt.

Se opp!: Regi av Pete Docter. Med Ed Asner, Christopher Plummer, Jordan Nagal og Bob Peterson. Spilletid: 1 timer og 35 minutter. Tilgjengelig for strømming på Disney+.