Meny Lukk

Mesterverk eller makkverk?

Cloud Atlas  – Regi: Tom Tykwer, Andy Wachowski & Lana Wachowski – Cloud Atlas Productions

Original image source: http://www.filmofilia.com/38-photos-from-cloud-atlas-121565/

Cloud Atlas er en film du enten kommer til å elske eller hate. Basert på David Mitchells bok ved samme navn, forteller Cloud Atlas seks forskjellige historier, som på et eller flere vis er tilknyttet hverandre. Ikke bare er historiene forskjellige, men også tidene og stedene historiene utspilles. Vi blir blant annet tatt med til et skip på Stillehavet i 1849, til San Fransisco i 1973 og til Sør-Korea i 2144. Hele filmen er en episk reise gjennom rom og tid, og varer i omtrent 170 minutter.

Selv om historiene er forskjellige, har de ulike segmentene likevel noe til felles. En enorm gruppe karakterer spilles nemlig av bare tolv skuespillere, der hver og en portretterer mellom fire og seks karakterer. Blant de tolv finner vi kjente navn som Tom Hanks og Halle Berry, men også mindre kjente skuespillere som Doona Bae og Ben Whishaw. Nettopp det at skuespillerne spiller flere karakterer, er noe av det som gjør filmen så polariserende. Flere av skuespillerne tolker tidvis karakterer som har et annet kjønn og/eller en annen etnisitet enn de selv har. Det er et annerledes og modig valg regissørene har gjort, og takket være skuespillere og sminkearbeid fungerer det meget godt. Samtidig kan dette fort bli distraherende dersom du ikke kjøper konseptet.

Det visuelle uttrykket er generelt godt. Stedene vi blir tatt med til er fantastiske og troverdige, og de visuelle effektene fungerer bra både i stor og liten skala. Alt fra seilskip på havet til oversvømte Seoul er slående vakre. Fordi historiene finner sted i ulike tidsperioder, er filmen sjangermessig både kostymedrama og science fiction på en gang. Sånn sett er Cloud Atlas rett og slett mye å forholde seg til. Liker du det, er filmen en fantastisk opplevelse. Liker du det ikke, kan de 170 minuttene fort bli veldig, veldig lange.

Cloud Atlas er en modig og storslått film, men også veldig polariserende.

Relaterte innlegg