Meny Lukk

“Natural Light” – Langsom, men med et gripende uttrykk


Det tok litt tid før jeg ble vitende om hvem denne filmen faktisk handlet om. Anslaget var en smule desorienterende og jeg var usikker på om jeg hadde snublet over en dokumentar. Etter hvert ble man riktignok introdusert til en korporal i den ungarske hæren, som går under navnet Semetka.

Historien følger korporalen (Ferenc Szabo) sammen med en gruppe ungarske soldater, som i et kaldt sovjetisk landskap, forfølger partisangrupper som opererer innenfor de sovjetiske grensene. På sin ferd stopper soldatene innom en landsby, der vi gjennom Semetkas øyne, blir vitne til grusomhetene som en krig innebærer. Den brutale realiteten setter etikk og moral i sentrum, og Semetkas stilling til ulike hendelser blir filmens ankerpunkt.

Mange vil oppleve Natural Light som svært langsom. De lange innstillingene gir seeren tid til å tenke på hva de skal ha til middag senere, uten at man nødvendigvis går glipp av noe. Selv likte jeg derimot pusterommene, da bildene som kinematograf Tamas Dobos presenterer er umenneskelig vakre. Et annet element som også gjør denne filmen treg, er dens episodiske oppbygning. Du må vente lenge mellom kjernescenene, og selv disse er ikke til å bli tatt pusten fra. Likevel, jeg tror ikke den ungarske regissøren er ute etter noe heroisk krigsspetakkel, men heller en realistisk fremstilling av perioden, med karakterer som føles genuine.

Jeg finner filmen kanskje mest engasjerende i dens danning av en atmosfære, som virkelig trekker deg inn i historien. Det kalde og gjørmete miljøet, får en nesten til å fryse, samt ønske en dusj da man sitter der på kinoen.

Skuespiller Ferenc Tzabos tolkning av karakteren Semetka, er nok et imponerende aspekt ved denne filmen. På tross av en minimal dialog, som skiller protagonisten fra den tradisjonelle hovedkarakteren, setter skuespilleren publikum godt inn i karakterens psyke. Dette kommer særlig til syne når det oppstår etiske dilemmaer, hvor prestasjon til Tzabos er on point. Opptreden til Tzabos markerer også overraskende nok hans skuespillerdebut.

Vi blir i den sammenheng, også nødt til å snakke om regien fra Denes Nagy. I årets Berlin International Film Festival stakk regissøren av med Sølvbjørnen for beste regi. Prisen i seg selv er imponerende nok, men Natural Light er i likhet med Tzabos, regissør Nagys første spillefilm. Det skal riktignok sies at han besitter erfaring fra en rekke dokumentarfilmer, som i tillegg forklarer noe av hans tilnærming til en fiksjonsfilm. Likevel, Nagy viser en modenhet og kontroll i hans arbeid, og han er en filmskaper jeg ville holdt øynene åpne for når neste prosjekt dukker opp.

Natural Light er en god debutfilm, men filmens modernistiske tendenser tror jeg vil skape blandede følelser hos publikum. Likevel, om man velger å få med seg denne filmen, vil kinoen være det beste alternativet å gjøre dette på. Totalbildene av et vakkert landskap og debutantene i spillefilmen, gjør seg fortjent det store lerretet.

Natural Light: Regi av Denes Nagy. Med: Ferenc Tzabo,  László Bajkó,   Tamás Garbacz og  Gyula Franczia. 2021, 1 time og 43 minutter. Premiere 26.11.21.

Relaterte innlegg