Meny Lukk

“Night Swim” – klisjefylt og skuffende

Etter å ha blitt diagnostisert med MS kjøper en tidligere baseball-stjerne og hans familie et stort hus med et svømmebasseng i hagen. Ikke noe spesielt, ikke sant? Jo. For svømmebassenget har en mørk historie, siden et barn druknet i det noen år tidligere.

Mens familien nyter bassenget til det fulle, begynner de å merke at det er noe galt med det: såret på hånda til familiefaren Ray (Wyatt Russell) gror igjen på magisk måte og sykdommen hans blir bedre. Likevel begynner kona hans, Eve (Kerry Condon), og resten av familien å se og høre mystiske skikkelser og lyder rundt bassenget og innser at dette forfriskende og morsomme bassenget er ondere enn de hadde tenkt.

Før jeg begynte å se filmen, var jeg litt usikker på om denne filmen kunne bidra noe nytt til skrekkfilmsjangeren, siden forutsetningen hørtes ganske interessant ut. Likevel begynner den likt som alle andre filmer med et forhekset objekt, rom eller person. Et barn blir dratt inn i bassenget av en mystisk kraft og det skjer med de samme klisjefylte jumpscares, med dramatisk musikk og kameravinkler som antyder bassengets onde krefter. Dette strekker seg gjennom hele filmen. Selv om noen visuelle virkemidler som bassengets fremstilling som havet i noen scener eller filmens lyddesign i scener hvor hovedpersonene får anelser om at de onde kreftene i bassenget slår tilbake viser til noen forsøk på kreativitet.

Fram til slutten bryter filmen likevel ikke med mange stereotyper: sønnen som prøver å advare de andre, dattera som i en lek med “crushet” sitt opplever bassengets krefter for første gang, og faren som ikke tror på dem. Det samme gjelder for den mystiske forklaringen til en gammel dame om hvorfor bassenget er forhekset. Bare slutten av filmen overrasker litt og bryter med tradisjonen, da familien etter Ray har ofret seg for dem bestemmer seg for å bli i huset for at denne ondskapen ikke også skal ramme potensielle fremtidige beboere. Det blir imidlertid til slutt det eneste innovative med en film som ellers er ganske skuffende. 

Filmen starter med en interessant forutsetning for en bra skrekkhistorie, men klarer ikke å utføre den. Istedenfor mater filmen oss mange skrekkfilm-klisjeer og forutsigbare jumpscares tross noen interessante visuelle virkemidler og et forsøk på å leke litt med «familie-flytter-inn-i-et-hus-og-huset/kjelleren/loftet-er-forhekset»-tropen.

"Night Swim" regissert av Bryce McGuire. Med: Wyatt Russell, Kerry Condon og Ben Sinclair. Spilletid: 1 timer og 29 minutter. Land: USA . Aldersgrense: 15 år. På kino 23. februar.

Relaterte innlegg