Meny Lukk

“Operation Mincemeat” – Den er helt ok


En sann historie om en halvkjent, hemmelig operasjon som “avgjorde” krigens utfall, utført av en gruppe hvite, europeiske menn. Denne beskrivelsen kan gjelde sikkert flere titalls filmer som er ute nå, og den dekker også så og si hele handlingen til Operation Mincemeat.


Operation Mincemeat, regissert av John Madden, pågår midt i andre verdenskrig, 1943, på et tidspunkt hvor folk ikke visste når krigen ville være over. England har et ønske om å villede tyskerne bort fra Sicilia, slik at de kan ta kontrollen over øyen sammen med de allierte. Charles Cholmondeley (spilt av Matthew Macfadyen) og Ewen Montagu (spilt av Colin Firth) lager en risikabel plan som innebærer å plassere falske dokumenter, som tilsier at Englands mål er Hellas, på et lik og sende det i retning tyskerne.

Som sagt er dette en film med et premiss som ligner på mange andre filmer. På den ene siden er det ikke rart, med tanke på at det var mye som foregikk under andre verdenskrig, spesielt bak lukkede dører. Men dessverre gjør ikke Operation Mincemeat noe banebrytende som skiller den ut fra sine “søsken-filmer”, utenom detaljen at hovedpersonen i operasjonen er død. Det er en film som foregår for det meste i London, med militær-ansatte og kvinnelige sekretærer i en kjeller hvor de planlegger denne operasjonen hvor de skal prøve å lure Hitler. Det eneste jeg opplevde som utenom det vanlige, var at de hadde klart å samle  både to tidligere Mr. Darcy-er og en Mr. Knightley i én og samme film (som var kjekt å se for en Jane Austen-fan). Og de utgjorde en ganske gøyal trio, den lille tiden de var sammen på skjermen.

Det skal sies at opptredenene fra Firth, MacFadyen og resten av kjerne-rollebesetningen var solide, noe som ikke overrasket. Firth har selvsagt bevist for lenge siden at han behersker historisk drama-karakterer, men jeg må si at Macfadyen leverte en mer interessant skildring av Cholmondeley. Han fremstod som en mer sosialt klein person, som gjorde han mer menneskelig enn de fleste historisk drama-karakterer satt i krigstid er. Jeg hadde likt å se mer av ham enn den litt merkelige kjærlighets-trekanten som fikk en del skjermtid. En del av denne trioen er Jean Leslie (spilt av Kelly Macdonald). Hun og Hester Leggett (spilt av Penelope Wilton) er de to eneste kvinnene med noe særlig skjermtid, og i forhold til andre historiske filmer er kvinnerollene greit utviklet, men det er ikke mye å forvente fra slike filmer. 

Operation Mincemeat er en solid film om en liten del av andre verdenskrig, men var det egentlig nødvendig å lage en film til om britiske menn som planlegger noe som blir merket som “det som avgjorde Hitlers tap”? Om du har et par timer til overs, er ikke denne filmen en dårlig måte å bruke dem på, bare ikke forvent mer enn en ok bra film.

"Operation Mincemeat" regissert av John Madden. Med: Colin Firth, Matthew Macfadyen, Kelly Macdonald og Penelope Wilton. Spilletid: 2 timer og 7 minutter. Land: England. Aldersgrense: 12 år. På kino: 06. mai.

Relaterte innlegg