Meny Lukk

“Oppenheimer” – Eksplosivt spektakulært


Endelig er det tid for Christopher Nolan sin nye stjernespekkede film «Oppenheimer» å skinne på det store lerretet verden rundt. «Oppenheimer» er en av årets mest etterlengtede og største filmer, og forventningene er skyhøye. Filmen er basert på boken American Prometheus, skrevet av Kai Bird og Martin J. Sherwin over en periode på tjuefem år og er en biografi om den teoretiske fysikeren J. Robert Oppenheimer (Cillian Murphy), atombombens far. Med Cillian Murphy i hovedrollen og flere store Hollywood stjerner i bi-roller så er dette en film som må oppleves på kino.

Under den andre verdenskrigen var amerikanerne og nazistene i et kappløp om å oppfinne det nye kjernefysiske våpenet for å sette en stopper for krigen. Ansatt som direktør for prosjektet, mer kjent som The Manhattan Project var J. Robert Oppenheimer. I New-Mexico ørkenen sammen med de fremste fysikerne og teoretikerne ble de to første atombombene skapt og bygd, og verdenen har ikke vært det samme siden Trinityprøvesprengingen som fant sted i den øde amerikanske ørkenen.

«Oppenheimer» er et nytt mesterverk fra vår alles favoritt Christopher Nolan. En sterk, mektig og dyp fortelling om vitenskapsfolkene og deres familier som bodde i ørkenen i New-Mexico der de skapte historie, og noen av konsekvensene som oppsto i ettertid. Filmens manus er utrolig bra, samtlige skuespillerprestasjoner er strålende utført fra blant annet Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr og Norges nye Hollywood stjerne Trond Fausa. Dette er for å si det mildt bare en brøkdel av de stjernene som dukker opp i løpet av spilletiden på 180 minutter.  

Regissør Christopher Nolan gjør en utmerket jobb som vanlig. Han klarer å få ut alt av materiale han har tilgjengelig, alle skuespillerne gir sitt beste og man blir limt til fortellingen ved første ord. Filmen har et bra tempo som gjør at det er lett å følge med på hva som skjer, med en spilletid på nøyaktig tre timer så føles det ut som litt over to timer i kinosetet. Nolan er kjent for å være en forkjemper mot bruk av spesialeffekter i filmer, og det man ser i filmen er faktisk bruken av praktiske effekter, noe som gjør filmen bedre. Filmmusikken fra Ludwig Göransson og lyddesignet er fra en annen planet og er med på å gi filmopplevelsen en ny dimensjon.

Fra første sekund til det siste rett før rulleteksten inntar skjermen så er «Oppenheimer» en uforglemmelig og episk reise gjennom den viktigste perioden i livet til en av vitenskapens største menn,  J. Robert Oppenheimer. Film kvalitet på det aller høyeste nivået og en ny milepæl innenfor alle filmelementene. Alle bør få med seg denne perlen på kino før den forsvinner ut og ender opp på streamingsidene. «Oppenheimer» var absolutt verdt ventetiden og den får, og fortjener toppkarakter!

"Oppenheimer" regissert av Christopher Nolan. Med: Cillian Murphy, Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Rami Malek og Trond Fausa. Spilletid: 3 timer. Aldersgrense: 12 år. På kino: 21. juli.

Relaterte innlegg