Meny Lukk

«Jurassic World» – Parken burde forblitt stengt

Da Jurassic Park kom ut i 1993 var den revolusjonerende. En pioner innen CGI. Det var den ultimate dinosaurfilm. Så kom The Lost World. Ikke like bra, men den hadde sine kvaliteter. Jurassic Park 3 har jeg enda ikke sett, men har hørt rykter om at den er elendig. Og nå er vi her da. 22 år etter den første filmen. Alt er større. Derav navnet Jurassic World.

Parken har vært åpen i ti år, men besøkstallet har begynt å synke. Derfor lages en genmodifisert dinosaur kalt Imdominus Rex. I likehet med Jurassic Park, går ikke ting helt etter planen. Imdominus Rex kommer seg ut av innhegningen sin, og parkens 22 tusen besøkende er i stor fare. Det som følger er en storstilt jakt på dette monsteret. Noe som etterhvert utvikler seg til en flukt.

Det hele starter veldig bra. Vi får en kjapp enkel introduksjon av brødrene Gray (Ty Simpkins) og Zach (Nick Robinson). De er på vei til Isla Nublar der deres tante Claire (Bryce Dallas Howard) er daglig leder. Ferden opp mot øya med John Willams sin klassiske Jurassic Park-musikk bringer med en gang sterke assosiasjoner til originalen. Magien er der. Følelsen av undring. Men så stopper det. Ting begynner å bli ganske stivt og kjipt.

Gray og Zach setter ut i parken på egenhånd, og Imdominus Rex er på frifot. Claire må redde dem, dette gjør hun med hjelp fra Owen (Chris Pratt), en raptortrener. Men nå har all magi forsvunnet, du føler at du har sett dette mange ganger før.

Jurassic World kan best beskrives som en blanding av fjorårets Godzilla og Jurassic Park med sjelen på brutalt vis revet ut. Det ender bare opp med å bli en helt standard moderne blockbuster. Den har ikke noe nytt å komme med. Det er ikke noe god gammeldags filmmagi å spore. Filmen er et produkt, og ikke en regissørs kunstneriske uttrykk.

Siden Jurassic World er en helt standard blockbuster har den også de samme problemene som alle de andre. CGI brukes i et forsøk på å dekke over filmens mange feil og mangler. Det finnes ingen originale idéer. Og du vet nøyaktig hvordan det ender. Alt ender bare opp med å bli ganske kjedelig.

Effektene er for så vidt helt greie, spesielt på de store dinosaurene. Men på de små ser det ikke så bra ut. Når Jurassic Park hadde mer realistiske dinosaurer i 1993 er det åpenbart at det burde blitt lagt mer arbeid i dette. Det er selvfølgelig mulig at det ser mye bedre ut hvis du ser den i 2D. Heller ikke her er 3D noe bra.   

Bruken av produktplassering er bare pinlig. Værst av alt er at filmen gjør narr av dette, samtidig som en av karakterene holder en godt synlig Starbucks-kopp. Slikt er med på å dra filmen ned. Vi vil tross alt se film, ikke en reklame for Starbucks, Samsung, Beats, Mercedes, Verizon osv.

I kjent blockbuster-stil har også Jurassic World skikkelig kjipe karakter. Alt er bare så standard. Du har Gray som er en sykt energisk unge. Du har broren hans Zach, en sikkelig kjip bror som bare syns Gray er teit og irriterende, inntil han finner ut av at han ikke er så ille allikevel. Clair er bare dum, irrasjonell og irriterende. Owen er bare en standard helt og kjekkas. Ingen karakterer er spennene eller interessante. De har like mange nyanser som et standard hvit A4-ark. Det er kanskje urimelig å forvente seg et Oscar-verdig karakterdrama, men litt originalitet må man da kunne forvente.

 Det er også tydelig at det har vært litt for mange manusforfattere involvert. Sideplottene er mange, og de fleste går ingen steder. Ofte kan det hele føles veldig dårlig sammensatt, og det er flere enkeltscener som virkelig er forferdelige. Dialogen er også litt keitete. Ingen sier det karakterene sier på ekte. Hadde bare dialogen vært bedre ville filmen med en gang blitt mindre stiv. Alt hadde føltes litt mer naturlig. Med et mer fokusert manus ville filmen også blitt mindre kjedelig.

Regissør Collin Trevorrow gjør en OK jobb. Det er lite som er helt forferdelig dårlig, men det er så utrolig masse som ikke er bedre enn halvbra. Og det er med på å trekke filmen ned i middelmådighet. Eneste som er positivt er noen kule actionsekvenser. Og dinosaurer er fortsatt litt kult da. Filmen var heldigvis ikke så katastrofalt dårlig som trailerene fikk den til å se ut som.

Relaterte innlegg