Meny Lukk

“Promising Young Woman” – Følelsesladd bombe av et hevnplott


Cassandra Thomas (Carey Mulligan) er en 29-år gammel barista med en unik hobby på nattestid. Hver natt later hun som at hun er for full på en nattklubb. Hver natt kommer det en mann bort for å hjelpe, og hver natt prøver de å ta henne med hjem. Med en gang det går for langt dropper Cassandra skuespillet og setter de skikkelig på plass. Motivet hennes for dette har røtter i en tragisk hendelse da Cassandra studerte medisin med bestevenninna Nina flere år tilbake.

Promising Young Woman er en film som drar deg rett inn. Med catchy musikk og en hovedperson som blir kjapt etablert, glir man rett inn i universet. Det er Carey Mulligan som har fått rollen som antihelten Cassie, og denne utfyller hun mer enn godt nok. Filmen er gjennomgående spennende og tar oss med på emosjonelle oppturer og nedturer i livet til Cassie. Her spiller Carey Mulligans skuespill en sentral rolle som gir Cassie dybde heller enn at hu faller flat.

Jeg hadde mange tanker og spørsmål rundt tematikken i filmen. Den tar opp dette med samtykke for å vekke oppmerksomhet. På den ene siden kommer budskapet utrolig godt og nyansert. Det er tydelig at regissør Emerald Fennell vil få frem hele bildet når en slik situasjon inntreffer og at konsekvensene ofte er på flere sine skuldre. På den andre siden sitter jeg igjen med et dårlig inntrykk av hvordan denne problematikken ble tatt opp. Det føles litt feil å lage Hollywood-film ut av sånt.

Med fem nominasjoner og en seier under Oscar-utdelinga er dette lett en av de store fra i år. Dette er absolutt en film som er verdt å se, vil til og med påstå at det er en film folk burde se. Den er original, entertaining, morsom og trist. Rett og slett en skikkelig god kinofilm. Nei, det er ikke en «jentefilm», voks opp. Hvis du synes det ser ut som en «jentefilm», så er det kanskje akkurat du som burde se den.

A Promising Young Woman - Regissert av Emerald Fennell. Spilletid: 1t 54min. Land: USA. Norgespremiere: 21.05.2021. Skuespillere: Carey Mulligan, Laverne Cox, Bo Burnham, Alison Brie, Molly Shannon. Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg