Meny Lukk

Racing Bull

Rush – Regi: Ron Howard – Exclusive Media Group / Cross Creek Pictures – 2 t. 3 min.

RUSH

Ron Howards siste film Rush er en spennende beretning basert på en sann historie om to formel 1-førere som var bitre rivaler. Briten James Hunt (Chris Hemsworth) og østerrikeren Niki Lauda (Daniel Brühl) kjempet begge om førsteplassen i verdensmesterskapet i 1976. Til tross for at begge hadde overklassebakgrunn, var disse to individene svært forskjellige fra hverandre. Hunt var en beryktet playboy som ville gjøre alt for å vinne, mens Lauda var mer tilbakeholden og svært engasjert når det kom til det tekniske og spesielt sikkerheten. Sistnevnte var ikke Hunt særlig opptatt av, og det irriterte Lauda. Til tross for denne rivaliseringen oppstod det etter hvert en gjensidig forståelse og respekt mellom de to. Begge visste utmerket godt hvilken livsfarlig sport formel 1 virkelig er.

Jeg har ingen problemer med å kalle Rush en av de best sportsfilmene som noensinne er laget. Dette er en intens dramafilm som virkelig får fram den harde rivalisering slik den virkelig var. En kamp som også kan koste en livet. Det er den samme gudfryktige atmosfæren som man så i den fantastiske formel 1-dokumentaren Senna, som blant annet handler om rivalisering mellom Ayrton Senna og Alain Prost. Dette er en dokumentar det absolutt er verd å sjekke ut.

Når det kommer til det rent tekniske, alt fra den fantastiske kinematografien, den raske intense klippingen og lyden av motorer som varmer opp for så å brake løs med et stort smell, er det dette som gjør Rush til en rå actionfilm. Både handlingen og hovedpersonene har i dette tilfellet flere dimensjoner. Hovedpersonene har den rette kjemien, fra å være erkefiender til respektable motstandere. Men pokalen er ennå noe de vil kjempe hardt for, og det er dette underlige, men spirituelle vennskapet som gjør denne filmen til en av de mest intense og vellkonstruerte sportsfilmene som noensinne er laget, på linje med Raging Bull.

Skuespillerprestasjonene var absolutt fantastiske. Chris Hemwsworth, som for det første er slående lik James Hunt, gjør kanskje sin livs rolle, som playboy og kjekkas, som er det vi forbinder med Hemwsworth ved første øyekast. Det er allikevel hans motspiller, Daniel Brühl, som virkelig leverer en rolleprestasjon i oscarklassen. Den virkelige Niki Lauda hjalp manusforfatteren Peter Morgan med detaljer rundt rivaliseringen og racingmiljøet, noe som gjør filmen mer troverdig.

Rush er en actionpakket film, samtidig som den er følelsesladet. Den er alt fra morsom, melankolsk, oppløftende og til og med rørende. Det beste av alt er at man ikke trenger å være spesielt bilinteressert for å nyte filmen, som etter min meningen er en av årets beste så langt.             

Relaterte innlegg