Meny Lukk

“Respect” – Ikke Aretha verdig


Aretha Franklin er en av verdens mest suksessfulle musikere gjennom tidene. Hun blir ofte omtalt som dronninga av soul, en musikksjanger som var meget populær i statene på 50 og 60 tallet. Som mange andre stjerner innen musikkbransjer var heller ikke Aretha sitt liv turbulentfritt. Barndomstraumer, alkoholisme, vold og dødsfall er alle ting som skulle prege sangeren.

I Respect møter vi en veldig ung, veldig talentfull Aretha Franklin. Hun har alt annet enn sceneskrekk og opptrer gjerne på sammenkomstene faren arrangerer for venner. Med et såpass stort talent blir Aretha etter hvert satsa på innen musikkbransjen, men veien til toppen er alt annet enn problemfritt skal det vise seg.

Mitt første møte med Aretha Franklin kom inne på Soul Food Cafe ved siden at Matt «Guitar» Murphy og «Blue Lou» Marini som liten gutt. Think er nok en av de første sangene jeg fikk et forhold til, og det er kanskje grunnen til at jeg ble så glad da jeg så at Aretha Franklin skulle få sin egen film. Som alltid når man gleder seg til noe kommer det også naturligvis forventninger.

Det første som traff meg med Respect var hvor perfekt Jennifer Hudson var som Aretha. Det skal mye til for å fylle en sånn stemme, og jeg tror oppriktig ingen kunne ha gjort det bedre. Forest Whitaker gjør også en strålende jobb som faren til Aretha i filmen. Hans evne til å romme en stor personlighet gir en god dynamikk i konfliktene mellom far og datter.

Selv om filmen ikke varte altfor lenge (2t 25min) så kjentes den langtekkelig ut. Føltes nesten litt ut som om den ikke hadde noe å by på. Det eneste som var ordentlig på plass var musikken, men det skulle bare mangle. Spesielt andre akt falt helt flat etter min smak. Man har selvfølgelig begrensa kunstnerisk frihet når det kommer til biografier, men det er flere gode eksempler på filmer som løser dette på en veldig mye bedre måte. Ta filmen Ray for eksempel, den er rett under tre timer lang, men kjennes fortsatt ikke så langtekkelig ut.

Den følelsen jeg sitter igjen med er nok for det meste skuffelse. Samtidig som det var drittøft å få en film om Aretha Franklin, så kunne jeg ønske at den hadde vært gjort på en litt annen måte. Det var svært lite som gjorde skikkelig inntrykk i motsetning til det inntrykket jeg fikk av selve Aretha som barn.

Respect - Regissert av Liesl Tommy. 
Med Jennifer Hudson, Forest Whitaker, Tate Donovan, Marlon Wayan, Mary J. Blige. 
Aldersgrense: 12 år. Spilletid: 2t 25min
Land: USA Norgespremiere: 13.08.2021

Relaterte innlegg