Meny Lukk

“SEX” – En herlig dagligdags identitetsstudie


Kan man ha sex med en mann bare fordi man har lyst? Reflekterer drømmer alltid et indre begjær? Hva er egentlig utroskap? Kan man kjenne på tunga at man er fanget i eget tankekaos? Dag Johan Haugerud imponerer igjen med spennende spørsmål og flinke frontmenn.

SEX“er den første filmen i Dag Johan Haugeruds nye trilogi ved navn “Sex, Drømmer og kjærlighet”. I denne første filmen møter vi to skorsteinsfeiere (Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise) som betror seg til hverandre om to ting som har stor påvirkning på livet deres. Den ene (Harr) har en vedvarende drøm der David Bowie ser på ham som en dame, og den andre (Røise) har hatt sex med en mann bare for å gjøre det. Vi får se hvordan mennene grubler på disse tingene, og hvordan det påvirker familiene deres.

Det første en legger merke til ved SEX er at det er lett å kjenne igjen at det er Haugerud som har regissert. Det er et industrielt og hverdagslig Oslo i forgrunnen, og et fokus på å lese mellom linjene i alle dagligdagse handlinger. Haugerud, også kjent for Lyset fra sjokoladefabrikken (2020) og Barn (2019), er veldig god til å skrive ektefølt dialog der hvem som helst kan kjenne seg igjen. Røise og Harr har legemliggjort karakterene sine på en måte som kjennes som om man kan ha møtt dem før, og man kan sammenligne seeropplevelsen med å være tredjepart i en samtale.

Det er på grunn av dette fokuset på realisme og kommunikasjon, at det blir svært tydelig når noe ikke stemmer overens i filmen. Det er for eksempel en stemmepedagog og en doktor som på ingen måte klarer å overbevise, og man blir sittende og lure på om dette er meningen eller ikke. Dynamikken mellom Harr og Røise er også noe keitete, som kan passe med deres karakterer, men det kjennes likevel usikkert til tider.

Her er det mange kule nyanser i fortellingen, som for eksempel at mange oversiktsbilder er under ombygging akkurat slik som karakterene, og et vidunderlig sært musikalsk nummer med en ganske frigjørende tone. Hele filmen kjennes som en studie eller en tanke, der målet er å stille spørsmål om seksualitet og identitet. SEX er noe å få med seg, og jeg gleder meg til de neste to filmene i trilogien.

"SEX" regissert av Dag Johan Haugerud . Med: Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise. Spilletid: 2 timer og 5 minutter. Land: Norge . Aldersgrense: tillatt for alle. På kino 1. mars.

Relaterte innlegg