Meny Lukk

Ubalanse i Skumringslandet

Skumringslandet – Regi: Paul Magnus Lundø – Skumringslandet AS / Motlys / Vidvinkel Film – 1 t. 22 min.

Skumringslandet Bergtor 2

Filmen utspiller seg i Norge i 1348, ett år før pesten ankom Europa. Vi møter Vilhelm (Leif Nygaard) og Ansgar (Andreas Wilson), to brødre som arver en gård og flere gruver som er svært ettertraktet. Etter at Vilhelm avskriver sin del av arven og drar til Paris, blir Ansgar anklaget for djeveldyrking og en rekke mord. Vilhelm får vite om dette og returnerer for å finne sin bror og herfra prøver Vilhelm å finne ut hva som har skjedd med broren, hva som forårsaker disse groteske mordene og det blir til slutt et kappløp med tiden før kirken eller dusørjegere finner han først.

Først og fremst må det sies at denne filmen har hatt en del problemer under innspilling. En tragisk ulykke tok livet av produsenten Daniel Henriksbø og fotografen Mats Bjarg under filming i Stapnes i Rogaland. Etter dette har det vært problemer med finansiering og det meste ble tydeligvis gjort på dugnad til slutt. Dette er meget uheldig for filmen, for dette har lagt sitt merke på den i sin helhet.
Filmen har en mørk og grotesk tone, men samtidig bruker ikke den dette helt i sin favør. Den vakler litt mellom denne groteske tonen og en ganske nedtonet handling. Skuespillerne er til tider meget gode, blant annet spiller Kim Bodina og Sverre Anker Ousdal meget godt. De andre skuespillerne er ganske nølende og setter ikke et stort inntrykk på oss. Noe som er en spennende del av filmen er hvordan det blir lekt med gamle hedenske tradisjoner og den kristne tro. Dette er noe som ikke er gjort før på denne måten, og dette er et tema som burde filmatiseres oftere. Men dette er ikke akkurat nok til å gi denne filmen full pott, men den har et godt potensiale.

Alt i alt er filmen en god opplevelse og meget interessant, men filmen lider av store problemer med produkjon. Utsnittene er flotte og kostymene er godt laget, men filmer mangler det lille ekstra som gjør den minneverdig. Dette er et godt steg i riktig retning for norsk film og jeg håper noen prøver å lage en norsk episk film snart igjen. Med et bedre budsjett og en mer stabil produksjon (og forhåpentligvis uten flere ulykker), så kunne dette vært en sikker vinner innen norsk film. Er man interessert i norsk middelalder og generelt norsk film, så er dette en film verdt å se i høst.

Relaterte innlegg