Meny Lukk

“Soul” – Stilsikker animasjon i egen klasse!

[usr=4]

Joe (Jamie Fox) er en middelaldrene jazzmusikker som aldri helt traff blinken. Han har hatt massevis av «gigs», og er en formidabel musiker, men likevel ble han aldri stjernen han så gjerne skulle ha blitt. I stedet jobber han som musikklærer, og elevene hans kunne ikke brydd seg mindre om musikk. Joe lever for musikken, og kun musikken, så når han plutselig får muligheten til å spille med profesjonelle jazzmusikere blir han overlykkelig og overbevist om at endelig har sjansen hans kommet. Alt går dessverre, som det så ofte gjør i livet, ikke helt etter planen, og Joe må finne veien tilbake fra sjeleverden, etter han møter sin tragiske slutt i bunnen av en kloakkum.

La meg bare si at når det kommer til selve animasjonen så har Pixar virkelig kommet langt siden den originale Toy Story filmen kom i 1995. Soul er enkelt og greit den nydeligste dataanimerte filmen jeg noensinne har sett. Alt fra hvordan karakterene beveger seg til hvordan de ser ut er i sin egen klasse, men spesielt stilen til Soul er fabelaktig. Filmen har en kombinasjon av flere forskjellige «verdener» og konsepter, med hver sin stil. Sjeleverden minner litt for mye om Inside Out sin skildring av sinnet, mens den virkelige verden er nærmest fotorealistisk. Det er spesielt det virkelige som er slående, da Souls versjon av New York er så full av detaljer og vakkert bruk av lys at det nesten er til å ta på. En hel film satt i Souls fotorealistiske verden ville vært helt fantastisk.  

Animasjonen er det Soul absolutt er best på, for selve fortellingen har en smule identitetskrise. Dette betyr derimot ikke at den er direkte dårlig. Den krysser av på Pixars vanlige liste, med en humoristisk fortelling og emosjonelle øyeblikk for hele familien, med spesielt humoren som et høydepunkt. Likevel føles den både en smule for trygg, og samtidig litt rotete. Spørsmålet «Hva er meningen med livet?» er noe alle i forskjellig grad har stilt seg selv, og Soul gjør et forsøk på å svare på nettopp dette. Samtidig forsøker den å utforske både døden og mental helse. Den har enkelt og greit gapt over for mye, og når disse temaene allerede har blitt utforsket på bedre vis i andre Pixarfilmer, som Coco (2017) og Inside Out (2015), så føles det noe unødvendig.

Selv med en noe for ambisiøs fortelling er likevel Soul en fornøyelsesfull og underholdende film. Det var sjeldent humoren ikke fikk hele familien til å le høyt, og med den stilsikre animasjonen var det vanskelig å ikke bli engasjert i hva som skjedde. Dette er en av 2020s beste filmer, og om man har et Disney+ abonnent er det ingen grunn til å ikke kose seg med litt sjelfull jazz.

Soul – Regi av Pete Docter og Kemp Powers, manus av Pete Docter og Mike Jones; med Jamie Foxx, Tina Fey, Graham Norton og Angela Bassett. Spilletid: 1t 40min. Land: USA. Streames på Disney+

Relaterte innlegg