Meny Lukk

“Sparkling: The Story of Champagne” – Uhøytidelig om det høytidelige


Sparkling: The Story of Champage er en artig liten film om sjampanjens historie. Vi tas med gjennom historien til enkelte av de største sjampanjehusene i verden, som fortelles av sjarmerende representanter for hver enkelt. Kjente navn som Veuve Cliquot, Möet, Pol Roger og Champagne Pommery er bare noen av de luksuriøse sjampanjehusene som får sin historie beskrevet i nøye detalj. Vi tas med ned i spektakulære vinkjellere og vakre herskapshus, hvor det oser luksus og rikdom. Det skal godt gjøres å ikke ville ta seg et glass med bobler etter denne filmen – på godt og vondt.

Filmen føles som en uhøytidelig presentasjon av noe som tas svært høytidelig. Det som er best ved filmen er menneskene som intervjues av regissør Frank Mannion. Disse er vinkjennere- og produsenter, som bærer på fascinerende mengder kunnskap om sjampanje. I tillegg har de interessant nok jordnære personligheter, selv om de jobber innenfor en luksuriøs bransje. Noe som er synd er at de bærer så mye stolthet av sine sjampanjer, at filmen til tider virker som en montasje av reklamer.

Innholdsmessig er filmen litt for rotete. Det er ingen rød tråd, og det er vanskelig å skjønne hva filmskaperen vil kommunisere eller finne ut av. Å høre om så mange sjampanjers historie blir kjedelig i lengden. Jeg savnet større fokus på andre områder, som hvordan sjampanje lages. Dette vises veldig kort, før filmen plutselig forteller om noe annet igjen. Jeg synes også filmen går for lite inn på hvem som drikker sjampanje og hvorfor man drikker sjampanje. Man får inntrykk av at dette er en drikk for de mest høytstående mennesker, som igjen får det til å virke som man ser en slags reklame.

Mye av filmen tar for seg konkurranse i sjampanjebransjen, spesielt mellom Frankrike og Storbrittania. Franskmennenes avsky for engelsk musserende vin er morsom i kontrast med britenes engasjement og motivasjon for å nå samme status innenfor bransjen. Selv om jeg savner mer om sjampanje hos vanlige folk i dag, er dette en interessant presentasjon av noe kontemporært som jeg ikke visste noe om fra før.

Stephen Fry (QI, A Bit of Fry and Laurie, Blackadder) dukker opp i filmen. Hvorfor? Det vet jeg ikke. Søker man opp filmen, finner man fort ut at han er med, fordi han er høyt opp på alle lister over medvirkende. Han er også inkludert i mange overskrifter om filmen. Jeg mistenker at Mannion har fått han med, rett og slett for å tiltrekke seere til filmen sin, som forsåvidt er forståelig. Den veltalte, folkekjære mannen bidrar dessverre med ingenting annet enn noen ord om sjampanje filmet på et dårlig kamera, som filmen fint hadde greid seg uten. Et billig (eller dyrt) triks, som satte meg litt ut. Ingen stor krise, men det var litt rart.

Teknisk sliter filmen litt også, spesielt på lydsiden. I visse deler er lyden av intervjuobjektene så dårlig at det blir plagsomt. Dette trekker ned filmens totale kvalitetsnivå, som sett bort ifra dårlig lyd er ganske høyt.

Sparkling: The Story of Champagne er en fin filmopplevelse som dessverre ikke utnytter potensialet sitt. Filmopplevelsen er lett og fin, med en bitter ettersmak – akkurat som sjampanje.

"Sparkling: The Story Of Champagne" reggisert av Frank Mannion. Med: Frank Mannion, Vitalie Taittinger, Bruno Paillard og Stephen Fry. Spilletid: 1 time 28 minutter. Land: Storbritannia. Ingen aldersgrense. Kinopremiere: 5. November 2021.

Relaterte innlegg