Meny Lukk

“Sulis 1907” – Nordnorsk identitetskrise


«Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse.»

“Sulis 1907” er den nyeste filmen av regissør Nils Gaup (tidligere kjent for Kautokeino-opprøret, Birkebeinerne og Reisen til Julestjernen). Her følger vi det lille gruve-samfunnet i Sulitjelma i Nordland, som samlet gjør et opprør mot gruveeierene etter uakseptable arbeidsforhold i 1907. Vi følger hovedkarakteren Konrad Nilsson, som gjør alt han kan for å overleve de harde forholdende som «svensk-arbeidsslave». Men etter fristelser og forhåpninger ender han i midten av et kaotisk oppgjør og stilles fremfor et stort etisk dilemma.

Helt fra starten er det tydelig at denne filmen sitt største problem er å finne et fotfeste. Den introduserer alt for mye informasjon på for kort tid, som da leder til at vi som publikum sliter med å finne oss et sted å klamre oss fast til narrativt. Konstant i løpet av filmen føles det ut som Gaup sliter med å lande på en ordentlig identitet eller sjanger til filmen, da seriøsitet og humor stadig blandes om og over hverandre. For å ikke nevne de utallige norsk-film stereotypiene som stadig dukker opp. Filmen starter som et klassisk situasjons-drama fra starten av 1900-tallet, før den plutselig snur om til et forsøk på et nordnorsk western hybrid. Men like raskt glir filmen klumsete og overraskende nok over til det politiske og historiske budskapet den til slutt viser seg å ville fortelle.

Det jeg har lyst til å gi filmen av ros er tematikken i historien, det fantastiske set-designet og atmosfæren av Sulisområdet. Du føler kulden, svetten og det harde miljøet rollefigurene lever i. Dessverre blir ikke noe av det filmen introduserer utforsket eller utnyttet til sitt maksimale potensiale, da mange av scenene i filmen mangler en overbevisende sammenheng. En merker godt at mange av scenene er filmet uten en tydelig plan knyttet til det helhetlige produktet. Samtidig som enkelte scener virker som om de bare er kastet inn i filmen fordi de eksisterer. På den andre siden føles det også ut som en del viktige scener dessverre bare er klippet vekk for null grunn. Filmen er bare 1 time og 46 minutter lang, og jeg tror det om filmen hadde tatt seg litt bedre tid ved å ha krysset 2 timers-grensen, så ville det ha hjulpet denne filmen drastisk.

Sulis 1907” er en film det absolutt er verdt å oppleve. Norsk film nærmer seg stadig grensen til å omtales som særdeles gode kinofilmer. Og dette er garantert et riktig steg i den retningen, selv om Gaup har en vei igjen å gå. Historien filmen forteller er interessant nok hvis du ikke er klar over det som skjedde i Nordland for litt over 100 år siden. Dessverre så utforskes ikke de altfor mange temaene godt nok, men det er likevel noe godt å ta tak i her. Det er også noen gode og interessante skuespiller-prestasjoner av blant annet Otto Fahlgren, Mads Sjøgård Pettersen og Simon J. Berger. Så hvis du er ute etter en “norsk-historisk-western” i Nord-Norge så er dette absolutt filmen for deg.

"Sulis 1907" regissert av Nils Gaup. Med: Otto Fahlgren, Simon J. Berger, Pernille Sandøy, Alexandra Gjerpen, Rune Temte, Stig Henrik Hoff og Heidi Ruud-Ellingsen. Spilletid: 1 time og 46 minutter. Land: Norge. Aldergrense: 12 år. På kino: 6. oktober.

Relaterte innlegg