Meny Lukk

“The Banshees of Inisherin” – En av 2022s aller beste!


Trioen Martin McDonagh, Colin Farrell og Brendan Gleeson er endelig gjenforent etter suksessen “In Bruges” fra 2008. Denne gangen følger vi Farrell og Gleeson sine karakterer på den fiktive øyen Inisherin, en øy vest for fastlandet Irland. Her er det et vennskapsbrudd og konsekvensene av det som er filmens motor.

Til vanlig på den stille og grønne øyen Inisherin, hvor innbyggerne driver med sitt mens den irske borgerkrigen pågår på fastlandet, så går Farrell sin karakter Pádraic Súilleabháin innom huset til Colm Doherty (Gleeson) for å spør om de skal ta sin daglige ettermiddags halvliter på øyens pub. Men ut av intet så vil ikke Colm ha noe med Pádraic å gjøre, som er et sjokk både for menneskene på Inisherin og Pádraic selv.

Pádraic og Colm

Fort vår vi vite at Pádraic er en av gladguttene på øysamfunnet, som har en ganske følsom side. Det han setter pris på mest er søsteren sin Siobhán, sin bestevenn Colm, miniatyreselet Jenny og ølen han får servert på puben. Colm er en som liker å tenke og som liker å komponere nye låter han kan spille på felen sin.

Både Farrell og Gleeson gir terningkast seks opptredener i sine roller, og kjemien de hadde i “In Bruges” er tilbake fra første sekund de deler på lerretet. Det samme gjør Kerry Condon, som spiller Siobhán Súilleabháin, Pádraic sin søster som er smartere og har mer stål i nesen enn sin bror. Øysamfunnets idiot er Dominic, spilt av Barry Keoghan, han lever seg virkelig inn i rollen og er minst like god som sine kolleger Farrell og Gleeson.

Mannen bak filmens manus og regi Martin McDonagh klarer nok en gang å levere på øverste hylle. En unik og morsom historie med interessant karakterer spilt av A+ skuespillere som gir noen av sine beste opptredener. Liker man “The Banshees of Inisherin“, så er det bare å sjekke ut McDonagh sine tre andre filmer, “In Bruges“, “Seven Psychopaths” og “Three Billboard Outside Ebbing, Missouri“.

Nylig ble “The Banshees of Inisherin” nominert til hele ni Oscar-priser, blant annet for beste film, beste regissør (McDonagh), beste mannlige rolle (Farrell), beste mannlige bi-rolle (Gleeson og Keoghan) og beste kvinnelige bi-rolle (Condon).

Hvis man har lyst å lese litt av det samme eller litt mer om “The Banshees of Inisherin” så kan man sjekke ut Herman sin anmeldelse av filmen som han skrev da han var så heldig å fikk sett den under BIFF.

"The Banshees of Inisherin". 2022. Regissert av Martin McDonagh. Med: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon og Barry Keoghan. Spilletid: 1t og 49min. Land: Irland og England. På kino: 27. januar.

Relaterte innlegg