Meny Lukk

“The Florida Project” – Små barn, store inntrykk

Vi får i The Florida Project vakre og usensurerte innblikk i livet til Moonee (Brooklynn Kimberly Prince), datter av eks-stripper Halley (Bria Vinaite), som bor på rom 323 på et motell i skyggene av Walt Disney World. Moonee opplever sommerferien som barn flest, med ekskursjoner med vennene sine til iskrembaren rundt hjørnet og svært vellykket gjennomføring av diverse rampestreker. Det er likevel noe merkbart som mangler; tilsyn fra foreldre.

Filmen bærer sterke preg fra neorealismen i sin fremstilling av det unge liv. Det vises barnslige gleder på en svært nær måte, og det er i store deler av filmen en følelse av ekthet i handlingens skildringer. Det er lett å relatere til både Moonee og hennes venner i deres eventyr i en liten del av verden, som plutselig føles stor sett gjennom barneøyne. Sean Baker klarer med filmen å virkelig ta tak i essensen av det å være et barn, uavhengig av oppvekstvilkår.

Til tross for følelsen av nostalgi og tilbakeblikk på hvordan det å være barn føles for mange, er The Florida Project en film som treffer, og den treffer hardt. Forholdet mellom mor og barn oppleves i store trekk som et søskenforhold med skjev maktfordeling, og det merkes fort at innflytelsen Halley har på sin datter ikke nødvendigvis er så positiv.

Skuespillerprestasjonene i The Florida Project er formidable, og det vises godt gjennom hele filmopplevelsen at Baker har stålkontroll på skuespillerregi. Dette vises jo også ved at Willem Dafoe, som spiller Bobby, nådde opp til en Oscarnominasjon for beste birolle etter filmens forløp. Det er imidlertid ikke bare Dafoes prestasjoner som utmerker seg. Alle av filmens yngre skuespillere glimrer til med formidabel innsats. Det er også svært nevneverdig å bemerke seg innsatsen fra Vinaite, som presterte svært godt i filmen, som også var hennes første filmrolle.

Det er flere små detaljer i filmen som er bemerkelsesverdige, og oppleves som svært godt gjennomførte for filmens handling. I nærheten av motellet, hvor store deler av filmen utspiller seg, er det en lande- og letteplass for helikopter. Helikopterlydene blir gjennom filmen brukt som et tegn på at det enten skjer, eller kommer til å skje et vendepunkt i handlingen, og dette er en konsekvent detalj som er verdt å gjøre seg kjent med. Det er den diegetiske lyden som må fokuseres på i filmen, da dette også er all lyd som er tilgjengelig foruten åpnings- og sluttscenen i filmen.

The Florida Project fremstiller livet som Disneybarn i Orlandos ghetto som livet til barn flest. Historien fokuserer hovedsakelig på den naive og naturlige forekomsten av en oppvekst, og hvilke konsekvenser det kan ha for valgene som blir tatt. Filmen er morsom, vond og ærlig, og absolutt verd en tur til kinosalen for å få med seg.

 The Florida Project - Regissert av Sean Baker; skrevet av Sean Baker og Chris Bergoch; med Brooklynn Kimberly Prince, Willem Dafoe, Bria Vinaite. Spilletid: 1 t. 51 min. Land: USA. Premiere: 9. februar 2018.

Relaterte innlegg