Meny Lukk

“The Menu” – Mangler litt krydder


I “The Menu” møter vi en lappeteppe av en gjeng som alle skal på en enestående kulinarisk opplevelse på øya Hawthorne. Der ute har mesterkokk Julian Slowik (Ralph Fiennes) laget seg et lite autarki bestående av kjøkkenpersonell, verter, samt alt man skulle trengt av mat og urter. For Julian er en perfekt meny bestående av retter hvor konseptet er nesten like viktig som smakene, noe som skal bli dratt ganske langt utover kvelden.

Da denne filmen var rett rundt hjørnet var jeg, som sikkert mange andre, mer enn spent. Kokkefilmen med selveste Ralph Fiennes og alles favoritt Anya Taylor-Joy var et godt utgangspunkt for å fylle vakuumet som oppstod etter siste episode med “The Bear“. Dessverre kunne ikke atmosfæren sammenlignes med den stressende hverdagen på kjøkkenet til ‘The Original Beef of Chicagoland’, den lener heller mot “Midsommar” og “Would You Rather“. Det eneste man får appetitt for her er negler, for dette var en skikkelig neglebiter.

Stjernene nevnt ovenfor var også i denne filmen, ja, stjerner. Rollen som Chef Slowik er veldig tydelig skrevet med Ralph Fiennes i tankene. Taylor-Joy spilte også meget bra, men hadde ikke akkurat en minneverdig rollefigur. Når det kommer til resten av rollebesetningen er det bare én person som stakk ut som minneverdig, nemlig Nicolas Hoult. Hans opptreden var i min mening bare latterlig. Det skal sies at han har fått tildelt rollen som snørrunge, men han omfavner den ikke og den forblir klein i mitt minne.

Det tar ikke lange tiden før The Menu avslører sin samfunnskritiske side. Dette gjør den godt, men den er uheldig i at den blir utgitt så tett opp mot “Triangle of Sadness“. For det er umulig å ikke dra inn mesterverket som fortsatt pryder lerretet, når den gjorde mye av det The Menu prøver på, enda bedre.

The Menu har mye å by på, men serverer ikke helt. Den faller inn i kategorien av filmer som jeg liker å tenke på som ‘nys som aldri kom helt ut’. Selv med gode enkeltprestasjoner og et flott lydspor kan jeg ikke si at dette bærer filmen godt nok frem til å beordre alle som en til å få den med seg. Det skal sies likevel at filmen er absolutt ingen dum filmopplevelse.

The Menu. 2022. Regissert av Mark Mylod. Med: Anya Taylor-Joy, Ralph Fiennes, Nicholas Hoult, Hong Chau, Janet McTeer, John Leguizamo, Aimee Carrero, Reed Birney, Judith Light. Aldersgrense: 15 år. Spilletid: 1t 47min. Land: USA. Norgespremiere: 18.11.2022

Relaterte innlegg