Meny Lukk

«Trio – Jakten på Olavsskrinet» – Pastisj av en hel sjanger

Trio er, så vidt meg bekjent, en eventyrserie på NRK Super som så langt har tre sesonger. Her møter vi Nora (Naomi Lien Hasselberg), Simen (Henrik Hines Grape) og Lars (Bjørnar Lyfoss Hagsveen) som løser mysterier og jakter skatter i Skjåk. Jeg kan vel innrømme med en gang at jeg har et sted mellom lite og ingen kjennskap til TV-serien denne filmen er en avgren av. Dette er nok noe som også er et lite handikap i det filmen starter, da jeg merker at det er meningen at jeg skal vite litt om bakhistorien til karakterene.

Sommerferien nærmer seg slutten og gjengen arrangerer en farvelfest for Emma (Franziska Tørnquist) som skal hjem til Hamburg. Som på ungdomsfester flest blir det starten på kjærlighetsdrama mellom Nora og Simen, mens Lars sliter med at han sitter i rullestol og ikke kan danse med kjæresten, Emma. Like etter festen blir Noras bestefar (Reidar Sørensen) oppsøkt av en desperat mann fra hans fortid, Nora er vitne til dette, og begynner å grave. Det viser seg at bestefar har tilknytninger til Olavsgarden og det forsvunne Olavsskrinet.

Det er ingen tvil om at regissør Eva Dahr og manusforfattere Trond Morgen Venaasen og Morten Hovland har hentet inspirasjon fra de store Hollywood-filmene i samme sjanger. Her finner vi alt fra Fibonacci-sekvensen fra The Da Vinci Code (2006) og en felle med en løsning som er helt identisk med en fra Indiana Jones and the Last Crusade (1989). Om man velger å se på det som hyllester eller en introduksjon for et yngre publikum så kan man kanskje la det gå. Det kan også nevnes at jeg selv har vokst opp på Stiklestad og kjenner historien om Olav den Hellige ganske godt. Det er interessant å se hvordan de bruker dette som bakgrunn for å skape en eventyrfilm i god stil og tradisjon.

Når det kommer til skuespillet så blir det litt vel stivt for min smak. Det er tydelig at det ligger litt talent der, men det må jobbes med. Jeg greier ikke helt å kjøpe kjemien mellom hovedrollene, da spesielt kjærlighetsdramaet (som forøvrig er fantastisk kleint å se på) mellom Nora og Simen. Det kan være at skuespillerne, eller produksjonen forøvrig, ikke helt greide overgangen fra TV til storskjerm.
Det kan faktisk virke som om jeg er ganske positiv til filmen nå, og om man greier å se bort fra kleinhet, stivt skuespill og en ganske tynn historie så er det ting å like her. Hadde jeg vært 16 år yngre ville den nok lett å seilt inn som en av mine favoritter. Slik som det er nå derimot så er den bare en pastisj av bedre (vel, kanskje ikke i The Da Vinci Codes tilfelle) filmer. For en filmstudent kan jeg på ingen måte anbefale filmen, men for yngre søsken, så er den en passende introduksjon til en morsom sjanger.Trio - Jakten på Olavsskrinet - Regissert av Eva Dahr, skrevet av Trond Morgen Venaasen og Morten Hovland,
med; Naomi Lien Hasselberg, Bjørnar Lysfoss Hagesveen, Henrik Hines Grape, Franziska Tørnquist, Reidar Sørensen , m.fl.
Spilletid; 1t 17min, Nasjonalitet; Norsk, Premiere 9. Februar

Relaterte innlegg