Meny Lukk

“Tully” – En middelaldrende Juno

Jason Reitman er kjent for sine koselige filmer, hvor jeg må trekke fram Juno og Up in the Air som flotte eksempler. Det er snart ti år siden Up in the Air, og i Tully returnerer ham med et samarbeidsprosjekt med Diablo Cody (som skrev Juno) og gir oss et praktfullt drama i kjent Reitman-stil.

Tully starter med høygravide Marlo (Charlize Theron) som børster hendene til sin sønn Jonah, som har flere atferdstendenser og gjør livet særdeles vanskelig for Marlo. Dette kan være skriking og sparking i bilseter når de ikke parkerer i den samme parkeringsplassen de alltid har parkert i. De har også en 8-år gammel datter, som begynner å komme i den selvkritiske alderen og i farsrollen har vi Ron Livingston, som portretterer en uvitende, kjedelig og jobbfokusert karakter. Stresset faller på moren, som etter å ha født deres tredje barn, blir helt utmattet av å være trebarnsmor. Hennes rike bror foreslår å hyre inn en barnepasser for nettene, så Marlo endelig kan slappe av.

Barnepasseren (Mackenzie Davis), som fungerer som en “pixie”-Mary Poppins tatt rett ut fra Juno-universet, spiller nydelig inn i dynamikken med Charlize Theron. Dialogen og samspillet mellom dem er helt herlig, og Charlize Theron beviser nok en gang hvor fantastisk skuespiller hun er. I likhet med Juno, er dette også en film som utforsker en høygravid protagonist, men nå er det gjennom nye øyne. Tully gir oss et mer genuint, ærlig og emosjonelt sterkt møte med den trøtte og slitne trebarnsmoren.

Filmen sjonglerer litt mange baller i lufta og starter egentlig på litt feil ben. Den etablerer ideer som ikke tar konkret form, og skifter litt fokus underveis. Det samme gjelder sjangerblandingen mellom et dystert tema ikledd en komedie. Det komiske aspektet blir ikke morsomt nok når man har en så talentfull skuespillerinne som bringer et tablå av melankolske følelser og eksistensielle spørsmål. Det er litt som om denne fargerike filmen fikk noen andre ideer da den innså hvor flink Charlize Theron var og skiftet litt gir. Den tar noen overraskende vendinger, både positive og negative, underveis i filmen. Til tross for det er innsatsen til Theron helt enestående. Jeg mener dette er hennes beste rolleprestasjon siden Monster.

I en film som kanskje er litt usikker på hva den vil, viser Tully en hjerteskjærende fortelling med nydelig skuespillerdynamikk. Charlize Theron er bautaen i verket og gir oss en en mektig filmopplevelse så god som den “quirky” Jason Reitman får det til.


Tully – Regissert av Jason Reitman; skrevet av Diablo Cody; med Charlize Theron, Mackenzie Davis, Mark Duplass, Ron Livingston 
Spilletid: 1 t. 35 m. Land: USA. Premiere: 1. juni 2018. Aldersgrense: 12 år

Relaterte innlegg