Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “10 Cloverfield Lane”

Cloverfield var en helt dugelig men også forglemmelig found-footage film som har opparbeidet seg en liten kult-forfølgelse etter den kom ut i 2008. Produsent J.J. Abrams returnerte i 2016 med den svært løse oppfølgeren 10 Cloverfield Lane, som totalt forandret fokus og filmstil, og som stilte med selveste John Goodman på rollelisten. Fremfor enda en monster- og/eller found-footage-film, leverte regissør Dan Trachtenberg (med Black Mirror episoden Playtest som sin eneste erfaring) en nervepirrende og uforutsigbar thriller som hadde mer til felles med Signs og A Quiet Place enn Blair Witch Project.

Etter å ha slått opp med forloveden sin, stormer Michelle (Mary Elizabeth Winstead) avgårde ut av leiligheten deres. Distrahert og emosjonell, ender hun opp i en bilulykke på vei ut av byen. Når hun våkner opp igjen, befinner hun seg låst inne i en dommedagsbunker. Michelle frykter først at eieren Howard (John Goodman) har kidnappet henne, men han prøver å overbevise henne at verden rundt har gått under. Situasjoner som oppstår gjør at hun tviler. Er Howard til å stole på? Er han en gal mann, eller har apokalypsen virkelig kommet?

Mary Elizabeth Winstead leverer en av sine beste prestasjoner her, og balanserer usikkerheten og frykten med nysgjerrigheten hun føler rundt sin absurde situasjon. John Goodman er seg selv lik, med en ubehagelig tilstedeværelse og plutselige voldsomme utbrudd som får seeren til å tvile på ham like mye som Michelle gjør. Mesteparten av filmen utspiller seg i dommedagskjelleren til Howard, men spenningen holdes oppe ved forholdet og usikkerheten imellom karakterene.

Med gode prestasjoner fra både Mary Elizabeth Winstead og John Goodman, og med solid regi og manus, er 10 Cloverfield Lane er en spennende liten thriller – og mektig overlegen både sin forfølger Cloverfield og den overraskende dårlige The Cloverfield Paradox.

10 Cloverfield Lane – regissert av Dan Trachtenberg; med Mary Elizabeth Winstead, John Goodman og John Gallagher Jr. Spilletid: 1t 43m. Land: USA. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg