Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “Revolutionary Road”

Den hovedsakelig hvite middelklassen i USA etter krigen opplevde det som har blitt beskrevet som en desperasjon etter normalitet. Dette, sammen med den eksplosivt voksende økonomien, gjorde det mulig for forstadsflukten, hvor alle og enhver i stødig arbeid kunne kjøpe seg hus i rolige konforme nabolag. Her ble det trange livet i de overbefolkede storbyene byttet ut med manikyrerte plener, stakittgjerder og grillfester. Ikke bare forsterket det tidens rasisme ved å etterlate minoriteter i byer fulle av fattigdom og kriminalitet, det forsterket også kvinnens plass i hjemmet, helst foran kjøkkenbenken. Hvordan kunne noen kvinne ønske noe mer når de alle hadde råd til TV og vaskemaskin?

Denne blandingen av økonomisk fremgang og desillusjonering i et voksende forbrukersamfunn er grunnlaget for Revolutionary Road, basert på den kritikerroste boken av samme navn fra 1961. Etter en rolle i en fiasko av et teaterstykke, ender April (Kate Winslet) i en bitter krangel med sin mann Frank (Leonardo DiCaprio) om hvor fengslet hun åpenbart er i deres liv og ekteskap. Filmen utforsker hennes rolle som hjemmeværende kone, hvordan de to møttes, og hvordan de etter hvert forenes i en fantasi om å starte livet på nytt i Paris. Virkeligheten stikker kjepper i hjulene for Frank dog, som tilbys en forfremmelse og frykter usikkerheten som venter dem i et nytt land. I bunn og grunn symboliserer April alle de fanget i et hverdagsliv, og Frank alle de som er betrygget av det.

Manuset er fabelaktig skrevet, og forsterket av det rå skuespillertalentet til (og kjemien imellom) Winslet og DiCaprio. Michael Shannon i den Oscar-nominerte rollen som John Givings er også imponerende og betydningsfull. John, en psykisk syk mann som måtte se sin lysende karriere som matematiker falle i grus, er for April den eneste logiske stemmen i den ellers så gale verden av desperat konformitet.

Revolutionary Road bæres av et poetisk dypt-stikkende manus og Oscar-verdige skuespillerprestasjoner. Filmen er en kritikk av en påbegynnende samfunnsstruktur som til den dag i dag etterlater mange mennesker desillusjonert i en forfalsket følelse av trygghet. Leonardo DiCaprio og Kate Winslet er i bitter og følelsesladet konflikt med hverandre som mann og kone, gjort mulig av deres potente kjemi og nære vennskap i virkeligheten. Dette er utvilsomt en film verd å bruke en søndag kveld på.

Revolutionary Road – regissert av Sam Mendes; med Kate Winslet, Leonardo DiCaprio, Michael Shannon, David Harbour og Kathy Bates. Spilletid: 1t 59m. Land: USA. Aldersgrense: 12 år.

Relaterte innlegg