Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “The Vietnam War”

En av de mest kontroversielle konfliktene i nyere tid er Vietnamkrigen, det endeløse marerittet som amerikanerne med uvitenhet og ignoranse involverte seg i, og som de brukte 10 desperate år på å komme seg ut av. Krigen som ofte fysisk og alltid psykisk ødela soldatene for livet, og som rivaliserte til og med første verdenskrig med hvor unødvendig dens død og fordervelse virkelig var.

Vietnamkrigen var også med på å omforme det amerikanske samfunnet, og med det hele den vestlige verden. Man kunne ikke lenger stole på staten, stole på presidenten, stole på at soldater ikke ble sendt i døden uten grunn, stole på at de ble tatt vare på hvis de i det hele tatt kom hjem igjen. Det forsterket hippie-bevegelsen og Civil Rights-bevegelsen, og satte spørsmålstegn med hva det betydde å være patriotisk, hva det betydde å stille opp for sitt land, hva det betydde å være en amerikaner. Det delte landet politisk og emosjonelt, og ettervirkningene kan kjennes den dag i dag.

Ken Burns og Lynn Novick har laget mange prisbelønte dokumentarer, men topper dem alle med The Vietnam War. Dokumentarens 10 deler tar for seg utrolige detaljer og innsikt, og uansett hvor belest man måtte være på temaet så er det noe å lære her for alle og enhver. Det er også helt utrolig hva slags opptak som er blitt gravd frem og hvor bra det hele er klipt sammen.

https://www.youtube.com/watch?v=FR3jOYzZCnM

Peter Coyote sin rolige og behagelige fortellerstemme forankrer den kompliserte og forferdelige historien på samme måte som Richard Attenborough evner å gjøre. Det er ikke pretensiøst eller overdrevent amerikansk, men heller menneskelig og ærlig.

Hele historien er forsterket av dype og interessante intervjuer med soldater, sivile, journalister og krigsfanger fra begge sider. Det er spesielt den åpenbart traumatiserte marinesoldaten John Musgrave som virkelig kryper under huden på en. Hans utrolige sårbare brutalt ærlige portrett av hans opplevelser er uforglemmelig. Han legger frem sine traumer og oppfatninger med poetisk presisjon, og det er vanskelig å forlate flere av beretningene hans med tørre øyne.

En annen historie som går over flere episoder er om soldaten Mogie Crocker, fortalt igjennom utbroderende intervjuer med hans mor og søster. En sekvens hvor et brev Crocker sendte til en venn leses opp over bilder av voldsomme kampscener er særdeles sjeleknusende. Crocker var en fremragende student og svært intelligent, belest og engasjert, med en lysende fremtid foran seg. Han var drevet til Vietnam av patriotisme, desillusjonert av sitt opphold der, og skutt og drept i en fremmed jungel bare 19 år gammel. Crocker står på mange måter som et symbol på alt det livet og alt det potensialet som gikk tapt for ingen grunn.

Det er dette The Vietnam War gjør best av alt, med dypdykk, intevjuer og sin helhetlige struktur. Den viser alle aspekter av konflikten, og hvor håpløst vond og unødvendig den var. Den er ikke overdrevent patriotisk eller sensurerende, men heller ikke redd for å vise frem tapperheten og evnene til soldatene som deltok. En såpass lang dokumentar kan virke overveldende, men bare gi første episode en sjanse og det kan nesten garanteres at resten følger med.

The Vietnam War - Regissert av Ken Burns og Lynn Novick. Skrevet av Geoffrey C. Ward. Land: USA 2017. Aldersgrense: N/A (sannsynligvis 15 år)

Relaterte innlegg