Meny Lukk

Ukens Netflix Anbefaling: “You”

Joe Goldberg (Penn Badgley) er en stillferdig ung mann som jobber i en støvete men sjarmerende liten bokhandel i den ellers så heseblesende New York City. Livet hans virker relativt begivenhetsløst, men når den nydelige Guinevere Beck (Elizabeth Lail) inn i bokhandelen, snus Joe sin verden opp ned. Det er kjærlighet ved første blikk, og hva er vel ikke lov når det kommer til kjærlighet?

You er glossy og full av Hollywood-pene mennesker som i så alt for mange urealistiske amerikanske serier, men det er tilgivelig med et såpass velskrevet manus. You påpeker at oppførsel som ofte vises som romantisk og akseptabel i amerikansk underholdning faktisk er del av en creepy stalker sin vante metode. Det er også artig å se serien påpeke hvor lett det er å finne informasjon om mennesker i dagens samfunn. Med sosiale medier som en åpen invitasjon for mange, hvor grenser det til faktisk forfølgelse?

Penn Badgley, mest kjent i rollen som Dan Humphrey i Gossip Girl, får virkelig utfolde seg her med psykopatisk skadefryd og viser et stort skuespillertalent. På mange vis ser Joe Goldberg seg selv som en klassisk ”good guy”, en misforstått underdog, ikke ulik den utenforstående og todimensjonale Dan Humphrey. Den klisjéfylte type-castingen som skuespillere som Penn Badgley som oftest må ta seg til takke med er presis hva Joe sitt forskrudde selvbilde reflekterer. Joe sin totale mangel på selvinnsikt gjør det også lettere å følge ham, lettere å synes synd på ham når hans traumatiske barndom sakte men sikkert lekker frem.

Elizabeth Lail er naturlig i rollen som Guinevere Beck, utadvendt ”it girl” som lever over evne og må manøvrere pretensiøse og grisete universitetsprofessorer og hennes egen kreativitet og psyke. Det poetiske forfatterskapet hennes hjelper også med å krydre seriens noe generiske stil, og når det vris om til hennes perspektiv er det atter en tvist man ikke så komme. Vennegjengen hennes er både fascinerende og samtidig et bilde på alt som er galt med den amerikanske overklassen. Spesielt Shay Mitchell i rollen som den hurpete Peach Salinger vekker assosiasjoner til alt fra Mean Girls til Cersei Lannister i Game of Thrones.

Ordtaket ”menn frykter mest av alt at kvinner skal le av dem, og kvinner frykter mest av alt at menn skal drepe dem” føles ut som et underliggende tema i You. Serien er lekent uforutsigbar, og greier å balansere det samfunnskritiske med det underholdende. Lite hvis noe i serien er svart-hvitt, Joe Goldberg er på ene siden en psykopatisk stalker, på den andre siden en uselvisk samaritan. Peach Salinger er på den ene siden egoistisk og uspiselig, på den andre siden fascinerende, intelligent og kalkulerende. Jo mer Joe graver inn i alle aspekter av Beck sitt liv og personlighet, jo mer kjent blir vi som seere med henne, og You greier å gjøre oss avhengig av den psykotiske forfølgelsen samtidig som vi fordømmer Joe sine handlinger.

You er en avhengighetsdannende og uforutsigbar thriller-serie som leker seg med potente samfunnskritiske spørsmål, og overkommer fort sin vante stil, filter og casting. Dette skal det godt gjøres å ikke binge!

(Anmeldelsen tar utgangpunkt i hele sesong 1, episode 1-10.)

https://www.youtube.com/watch?v=cKOhno0IMpA

You – skapt av Greg Berlanti og Sera Gamble; med Penn Badgley, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry og Shay Mitchell. Spilletid: 10 episoder á 41-49m. Land: USA Aldersgrense: 15 år.

Relaterte innlegg